A gazdákat érintő kérdésekről tárgyaltak
2018.02.06, Kedd
Magyarország eddig is megtett mindent és a jövőben is arra törekszik, hogy kellőképpen támogassa a magyar agráriumot – erről beszélt Witzmann Mihály országgyűlési képviselő a Siófok Térségi Gazdakör közgyűlésén. A politikus kiemelte: nem engednek a brüsszeli nyomásnak és nem hagyják, hogy a mezőgazdaságra fordítható pénzeket a migrációra költsék. A somogyi gazdák 2020 után is számíthatnak a magyar kormány támogatására.

Karika András, szaktanácsadó, Genezis Group Kft.:
Amikor a gyár elindult 31-ben, akkor a mérnökök 20-as pétisót gyártottak, mert annak már pozitív a mészindexe, az már javítja a talajt, nem savanyítja.

Szakmai továbbképzésen ismertették a Siófok környéki gazdákkal a legújabb termőtalaj javítási és a növényvédelmi szereket. Az egész napos programon a gazdálkodókat érintő kérdéseket is megtárgyalták.

Kersák György, elnök, Siófok Térségi Gazdakör:
A gazdálkodóinkat tulajdonképpen a legaktuálisabb politikai téren történt agrárgazdasággal kapcsolatos változások, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepvállalásában a jelenleg mindenkit érintő olyan változásokról kell, hogy tájékoztatást kapjanak, amit a napi munkájukban fel tudnak használni.

Ilyen például a Települési Agrárgazdasági Bizottságok megújuló szerepe is, amely mind a 34 Siófok környéki település gazdálkodóinak tevékenységére kihat. Panaszra pedig nincsen okuk - mondja Kersák György.

Kersák György, elnök, Siófok Térségi Gazdakör:
Én úgy gondolom, hogy a legjelentősebb támogatásokat a gazdák megkapják. Közvetlenül a gazdálkodók tulajdonképpen a falugazdászokon keresztül vannak a legjobban támogatva a kormány részéről, amit ugye az Agrárgazdasági Kamara koordinál és az összes lehetőséget, amit a számukra kínálnak igyekeznek kihasználni.

Az egyik legfontosabb téma a fórumon a 2020 utáni agrárforrásokat érintette.

Witzmann Mihály, országgyűlési képviselő, Fidesz:
Jelen pillanatban sajnos Brüsszel azzal fenyeget minket és az Európai Uniós agrár országokat, hogy az agrártámogatásokat csökkenteni fogja 2020 után és ebből próbálja meg fedezni a bevándorlással kapcsolatos költségeket. A V4-es országok ez ellen természetesen tiltakoznak, tiltakozni is fognak a jövőben annak ellenére, hogy tegnap a belga belügyminiszter egy olyan kijelentéssel élt, hogy a V4-eknek az álláspontját nem szabad figyelembe venni és az Európai Bizottságnak ezt figyelmen hagyva kell dönteni a bevándorlás támogatásáról.

Magyarország azonban eddig is megtett mindent és a jövőben is arra törekszik, hogy kellőképpen támogassa a magyar agráriumot - tette hozzá a térség országgyűlési képviselője.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: