Kobászfesztivállal a téli turizmusért
2018.02.05, Hétfő
Még a kerítés is kolbászból készült a IX. Fonyódi Kolbászfesztiválon. 3 nap alatt összesen 50 féle disznóságot tálaltak fel a csapatok a zsűri elé, aki szigorú szabályok szerint pontozta a finomságokat. Egész Somogy megyéből, sőt a Dunántúlról érkeztek résztvevők, hogy a nagymama vagy éppen saját recept alapján ízesítsék a kolbászokat. A rendezvény évről-évre több ezer embert vonz a téli Balaton legnagyobb gasztronómiai eseményére, akik természetesen meg is kóstolhatták a somogyi ízeket.

Helyi és környékbeli néptáncosok is felléptek a IX. Fonyódi Kolbászfesztiválon, hogy a somogyi hagyományokat bemutassák a közönségnek. A legnagyobb sikert azonban a finomabbnál finomabb disznóságok aratták. Volt olyan cég, aki 3 csapattal mutatkozott be a hétvégén.

Molnár Gábor, csapat tag, Get Csapat:
A siker elsősorban abban rejlik, hogy ez egy nagyon jó csapatépítő tréning. Kezdetekben 1 csapattal indultunk, mára már 3 csapattal vesz részt a cég, a dolgozók nagyon szívesen önként vállalják ezt az egész napos megpróbáltatást.

Jól összeszokott csapat a fonyódi színekben indult Get, hiszen idén 9. alkalommal neveztek be a kolbászfesztiválra.

Molnár Gábor, csapat tag, Get Csapat:
Mindenki otthonról hozta, nálunk nincsen ilyen végzettségű, maximum olyan kolléga van, aki gyerekkorában volt disznóvágáson. Ma már ez a városias élet mellette egyre ritkább, de mindenkinek van otthon egy tuti receptje. Például a Munkácsról érkezett csapatunk idén egy Tisza Cognac-kal elkészített változattal fogja meglepni a zsűrit.

3 nap alatt összesen 50 féle disznóságot tálaltak fel a csapatok a zsűri elé, melynek tagjai szigorú szabályok szerint pontozták a finomságokat. Egész Somogy megyéből, sőt a Dunántúlról érkeztek résztvevők, hogy a nagymama vagy éppen saját recept alapján ízesítsék a kolbászokat. A rendezvény idén is több ezer embert vonzott Fonyódra.

Maár József:
Nagyon jó a tapasztalatom, nagyon barátságosak az emberek, jó a kínálat, tetszik.

A nézelődők között hozzáértők is akadtak.

Tápai Bence:
Én amúgy is hentesnek tanultam, ezt csinálom és eljöttem körbenézni.

A fesztiválon Hidvégi József a település polgármestere arról beszélt: a somogyi hagyományok megőrzése Fonyód számára különösen fontos.

Hidvégi József, polgármester, Fonyód:
A kolbásznak, a hurkának nagyon nagy hagyománya van, hiszen nagyon sokan külföldiek is itt kóstolták meg először a magyar ízeket, azt gondolom, hogy ez a gasztronómiai rendezvény kivívta magának azt az elismerést, ami miatt szívesen jönnek a kereskedők is, csapatok is és természetesen a fogyasztók is.

Witzmann Mihály a térség országgyűlési lépviselője a települések és a megyék összefogását méltatta a rendezvényen.

Witzmann Mihály, országgyűlési képviselő, Fidesz
Ez a rendezvény azt hiszem, hogy egy szimbólum a balatoni települések összetartozásának is a szimbóluma. Mert a Balaton nem elválaszt bennünket Zalától, Veszprémtől, hanem összeköt bennünket és ez a 3 megye, ami ezt a gyönyörű tavat határolja valóban képes olyan gasztrokultúrális rendezvényeken is egységben lenni, egységre jutni egymással, mint ez a fonyódi fesztivál.

A 3 napos kolbászfesztiválon 50 csapat mutatta be a saját ízesítésű finomságait.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: