13 milliárd az életminőségre
2018.01.29, Hétfő
Oktatás és kutatás fejlesztésre, a hátrányos helyzetű romák felzárkóztatására, valamint a pályázatok hatékonyságának növelésére is jut majd az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban elnyert 13 milliárd forintból. Somogy megye 1-es számú választókerületében összesen 55 kedvezményezett, közöttük a Kaposvári Egyetem, a Napkerék Egyesület és a Somogy Megyei Önkormányzat is sikeresen pályázott. A hétfői sajtótájékoztatón Gelencsér Attila a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a pályázatnak köszönhetően javul az itt lakók életminősége.

Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő, Fidesz:
Elképesztő összeg érkezett Kaposvárra és a környékére 13 milliárd forintnyi Emberi Erőforrás pályázatban.

Az 1-es számú választókerületben 55 kedvezményezett pályázott és nyert az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban - erről beszélt Gelencsér Attila országgyűlési képviselő hétfői sajtótájékoztatón. A mintegy 13 milliárd forintból a Somogy Megyei Önkormányzat konzorciumi együttműködésben a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal 75 millió forintot költhet majd el.

Biró Norbert, elnök, Somogy Megyei Közgyűlés:
A megyébe érkező különböző forrásokból érkező pályázatok hatékonyságát koordinálja, feltárja a hiányosságokat és ezek alapján az ebben a projektben dolgozó munkatársak javaslatokat tegyenek a problémák orvoslására, illetve a hiányosságok feltárása után pedig tervek készítésére legyen lehetőség.

A Napkerék Egyesület összesen 200 millió forintból gazdálkodhat. Táborokra, workshopokra és a roma kultúra életben tartására, valamint a szociális védőhálóra is jut majd az összegből.

Bogdán Imre, elnök, Napkerék Egyesület:
Hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű társadalmi integrációt elősegítő programokban a roma, illetve a nem roma társadalmi rétegnek segítséget nyújtunk, nyújtanánk. A védőháló programban a megyében többen is részt vesznek, 36 hónapra szól és 40 millió forint. Azt gondolom, hogy mivel a családok éve 2018 és nagyon fontos szerepe van ennek a programban.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban 54 pályázó 5 milliárd, amíg a Kaposvári Egyetem 8 milliárd forintot nyert el. A felsőoktatási intézmény az összegből a már meglévő épületeit újítja fel, de jut majd az infrastruktúrára, az oktatás és a kutatás fejlesztésre is.

dr. Tossenberger János, kutatási és innovációs rektorhelyettes, KE:
Oktatás technológiának a beszerzése, ma elkerülhetetlen akár a távoktatásban, akár a campuson történő oktatásban. Nagyon nagy az érdeklődés bizonyos képzések iránt külföldről is, idegen nyelven történő információ átadással is foglalkozunk és gyakran problémát okoz egy-egy kurzusra a külföldi hallgatók beutaztatása.

A hétfői sajtótájékoztatón Gelencsér Attila arról beszélt: több szempontból is fontos az EFOP-on elnyert összeg.

Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő, Fidesz:
Segítenek az itt élő embereken, elsősorban azért, hogy egy minőségi életük legyen, másodsorban azért, mert a nemzeti közösségünknek szüksége van mint munkaerőre rájuk. Alkalmassá szeretnék tenni a leszakadó, hátrányos helyzetű embereket, hogy felzárkózzanak, hogy munkát vállaljanak, tanuljanak.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban több alapítvány, a tankerület és a szakképzési centrum is sikeresen pályázott.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: