Megszűnhetnek a várólisták a lombikbébiprogramban
2018.01.26, Péntek
Új működési renddel, immár a Kaposi Mór Oktató Kórház felügyelete alatt működik tovább a Humán Reprodukciós Központ az intézmény Szülészeti Osztályának második emeletén. Emellett egy család és bababarát környezet és szolgáltatás is segíti majd a leendő szülőket. Az eddigi szolgáltatóhoz képest a most megnyílt Dr. Domány Sándor Humán Reprodukciós Központ kapacitása négyszeresére nő, a gyógyszeres kezelések ára pedig a harmadára csökken.

7 év után vette át magánkézből a Kaposi Mór Oktató Kórház 2017 novemberében a Humán Reprodukciós Központot. S alig néhány hónap alatt teljesen megújították azt, hogy az ideérkező, gyermeket vállaló családoknak mihamarabb tudjanak segíteni.

dr. Moizs Mariann, főigazgató, Kaposi Mór Oktató Kórház:
A magánszolgáltatóval a tárgyalások odáig vezettek, hogy november 23-ánmegszűntette a tevékenységét itt ezen az osztályon. Mi december 27-étől nagy tempóban átalakítottuk a helyet, beszereztük abútorokat, az informatikai eszközöket és a működés megkezdéséhez szükséges eszközöket.

Közel 30 évig volt osztályvezető főorvos a Kaposi Mór Oktató Kórház Szülészeti Osztályán Dr. Domány Sándor. Az intézmény vezetősége úgy döntött, hogy róla nevezi el a pénteken megnyitott Humán Reprodukciós Központot, amely teljesen megújulva segít a gyermekvállalási gondokkal küszködő családoknak.

dr. Moizs Mariann, főigazgató, Kaposi Mór Oktató Kórház:
Nincsen területi ellátási kötelezettség, döntően Somogy megyéből és kaposvári kismamákat, családokat várunk, ahogyan eddig is, de nyitottak vagyunk az országból más családok fogadására is.

Az ünnepélyes megnyitón elhangzott: Kaposváron évente 350 gyermek születik, de közel ezer ember hal meg. A központ pedig azoknak tud majd segíteni, akik szeretnének babát, de valamilyen okból nem lehet.

dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár:
Kaposváron korábban éves szinten olyan 200-240 esetet tudtunk ellátni, erre volt finanszírozás. A mostani centrum átadásával ez a szám a 800 felé fog növekedni, tehát a négyszerese lesz az a kapacitás, amit eltudnak majd látni itt a környéken.

Országosan mintegy 8 milliárd forint az éves keret a hasonló struktúrájú intézmények fejlesztésére, ebből 400 millió forint érkezett a Kaposi Mór Oktató Kórházba a Humán Reprodukciós Központ megnyitására. A leendő kismamák és apukák pedig több támogatást is kapnak majd.

dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár:
Az intézmény, ahol most vagyunk az egyik fellegvára az egészségügynek és nagyon gyorsak is voltak, főigazgató asszony néhány hónap alatt megteremtette a feltételeket. A másik kérdés, ami izgalmas, hogy a betegeknek mennyi pénzt kell költeniük a gyógyszerekre? Korábban a gyógyszertámogatási harány 70 százalék volt, ez most felemelkedett 90-re.

Emellett Kaposvár is csatlakozik a Gyarapodó Város programjával a központ sikeres működéshez így anyagi támogatást ad a leendő kaposvári szülőknek.

 

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: