A kormány intézkedéseivel csökken a munkaerőhiány
2018.01.10, Szerda
A szakképzési rendszer átalakítása, a munkaerő-mobilitás elősegítése, az inaktívak bevonása, valamint a fiatalok foglalkoztatásának támogatása, a munkaadóknak nyújtott járulékkedvezmények mind segítenek a hazai munkaerőhiány kezelésében – hangsúlyozta tegnap Cseresnyés Péter. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kiemelte: folytatódik a munkásszálló-építési program, és idén a lakhatási támogatás mértéke is jelentősen nőtt.

A kormány a korábbi évekhez hasonlóan három területre összpontosít a foglalkoztatáspolitikában. Az első a képzési rendszer átalakítása.  Második fontos terület a munkaerő-mobilitás ösztönzés. A harmadik foglalkoztatáspolitikai terület a munkába állás támogatásához kapcsolódik. A program sikerét mutatja, hogy míg 2010-ben a fiatalok munkanélküliségi rátája 30 százalék volt, ez mára 10,4 százalékra csökkent. A 25 év feletti álláskeresők után is igényelhető támogatás, valamint a gyakornoki programok megvalósításához is igényelhetnek hozzájárulást a munkahelyek.

A fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása szintén folytatódik. Ennek első részében egy testület megvizsgálja az induló vállalkozáshoz kapcsolódó terveket, majd ha azt sikeresnek ítélik, akkor a megvalósításhoz hárommillió forintos vissza nem térítendő támogatás jár.

Hozzászólás: