Hangversennyel köszöntötték az újévet
2018.01.03, Szerda
A klasszikus Strauss művek mellett Kálmán Imre: Marica grófnő című operettjéből és Erkel Ferenc Bánk Bán című operájából is elhangzott egy-egy részlet a kaposvári Újévi Hangversenyen. A Savaria Szimfonikus Zenekar immár 2. alkalommal kedveskedett a somogyi hallgatóságnak könnyed dallamokkal, s emellett Horváth István tenor, szóló énekkel is a színpadra állt.

Edward Elgar egyik klasszikusa a Pompa és fény is felcsendült az Újévi Hangversenyen a Szivárvány Kultúrpalotában. A Savaria Szimfonikus Zenekar hónapokig készült az előadásra, amellyel ezúttal a kaposvári közönséget lepték meg.

Dobszay Péter, karmester:
Nem gondolná az ember, de hangszertechnikai szempontból pont könnyedén játszani és virtuózan játszani az gyakran az egyik legnehezebb és legnagyobb képzettséget igénylő feladat. A zenekarnak és nekem az a feladatunk, hogy ebből a koncentrációból a közönség semmit ne érzékeljen, csak az élmény részét kapják majd meg a hallgatók.

A Szivárvány Kultúrpalota nézőtere megtelt érdeklődőkkel, akiket változatos és színes művekkel leptek meg a zenészek.

Dobszay Péter, karmester:
Strauss művek, egy Hellmesberger darab, Leroy Andersonnak nagyszerű művei, csupa olyan zene, amit hagyományosan szilveszterkor vagy újévi koncerteken szoktunk hallgatni, csupa olyan darab, ami virtuóz, ami színes, ami változatos és amivel igazán könnyed szórakozást tudunk biztosítani a közönségnek.

Az idei Újévi Hangversenyen a könnyed kikapcsolódáshoz nem csupán a zenészek nagyszerű játéka, hanem Horváth István szóló énekes előadása is hozzájárult.

Nem csupán Erkel Ferenc Bánk Bán című operájából hallhatott ária részletet a közönség, hiszen Horváth István a Pannon Filharmonikusok tenora Puccini Turandotjából és Kálmán Imre Marica grófnő című operettjéből is előadott.

Horváth István, szólóénekes:
Én azt gondolom, hogy az újévben olyan darabokat kell előadni, mint például a Kék Duna Keringő, az most már egy újévi koncertről nem hiányozhat, azon kívül a legsimertebb és a legszórakoztatóbbakat kell előadni és azt gondolom, hogy ezeknek olyannak kell lenniük, amit mindenki ismer.

A Savaria Szimfonikus Zenekar immár 2. alkalommal kedveskedett a somogyi hallgatóságnak könnyed dallamokkal. A zenekar igazgatója Kiss Barna azt mondja: azért is sikeresek a szimfonikusok, mert az idősebbek és fiatal zenészek egymást segítik, ez pedig hozzájárul a sikerhez.

Kiss Barna, igazgató, Savaria Szimfonikus Zenekar
Szombathelyen 74-ben lett profi az együttes és akárhogyan számolunk ez 40 évet jelent és a zenekar most érkkezett el arra a pontra, hogy elkezdődött egy cserélődés, ez most már 1-2 éve megfigyelhető. Most pont ebben a váltásban vagyunk. Úgy gondolom, hogy azenekarunk nagyon jó elegye a tapasztalt és a friss muzsikusoknak, úgyhogy azt hiszem ez az út jó, amit most csinálunk.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: