Elismerték az önzetlenséget
2017.12.07, Csütörtök
„Minden ellenszolgáltatás nélkül a vérüket adják, hogy az embereket meggyógyíthassák” - így fogalmazott Jakodáné Jendrek Zsuzsanna, a Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezetének elnöke a Véradók megyei ünnepségén. Az eseményen több, mint 100 somogyi önkéntességét ismerték el. A díjazottak között akadt, aki több, mint 120 alkalommal adott vért. Az eseményen elhangzott: az emberek önzetlenségének köszönhető, hogy az országban jelenleg nincsen vér hiány.

Huszti Gábor, alelnök, Somogy Megyei Közgyűlés:
Igen itt van egy olyan közösség, amely értékteremtő. Önökre Vöröskeresztesekre, véradókra ez talán a leginkább jellemző, értéket teremtettek.

Mert sokat tesznek azért, hogy az elesett emberek esélyt kapjanak a gyógyulásra - tette hozzá Huszti Gábor a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke a Váradók Napi ünnepségen, ahol több, mint 100 önkéntes munkáját ismerték el. Németh István több, mint 70-szer adott vért.

Németh István:
Az embereken így tudok segíteni, meg bízom benne, hogy ha valamit találnak, akkor időben jeleznek és szólnak, bízom az egészségügyben.

Csütörtökön délelőtt azok a somogyi véradók vehettek át elismerést, akik több, mint 60-szor segítettek azzal, hogy vért adtak.

Ivusza József:
18 éves korom óta, ugye a honvédségben adtam először, nem is nagyon merek visszaszámolni, hogy hány éve, és most már a 120. véradásom fölött vagyok.

Ivusza József azon véradók egyike, akik a legtöbbször segítettek. A férfi azt mondja: példát mutat a fiataloknak, s a gyerekeinek is ezzel.

Ivusza József:
A gyerekeim, két felnőtt korú gyerekem ad, a 3. gyerekem, aki 17 éves ő már várja, hogy véradó lehessen és remélem a következő, a 4. is jönni fog utánam.

Az ünnepségen Jakodáné Jendrek Zsuzsanna, a Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezetének elnöke arról beszélt: fontos, hogy elismerjék és megköszönjék az önzetlen segítséget.

Jakodáné Jendrek Zsuzsanna, elnök, Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei szervezete:
Minden ellenszolgáltatás nélkül a vérüket adják, hogy az embereket meggyógyíthassák. Azt hiszem, hogy fontos dolog, hogy egyetlen cseppnyit próbáljunk meg visszaadni abból, amit ők adnak önzetlenül, hogy azok, akik sokszoros véradók, az ország bármelyik megyéjében megköszönjük az önzetlenségüket.

A Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezete évente több mint száz alkalommal hirdet véradási programot a megyében. S ma már a munkahelyek is egyre inkább tolerálják, ha valamelyik dolgozójuk emiatt kér pár szabad órát.

Jakodáné Jendrek Zsuzsanna, elnök, Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezete:
Azért nem mindegy, hogy a törvény támogatja, mondjuk munkaidő kedvezménnyel, de nagyon sok olyan munkáltató van, aki támogatja a véradást, hogy ad valami szabadidő kedvezményt a véradóknak, de azt látjuk, hogy azok is elmennek vért adni, akik semmilyen kedvezményt nem kapnak.

Ennek is köszönhető, hogy az a kórházak éves 400 ezernyi véregysége biztosított az országban.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: