Sikeres a Határvadász-képzés
2017.12.05, Kedd
Országszerte folytatódik a határvadászok toborzása. Kedden a rendőrség munkatársai Kaposváron tájékoztatták az érdeklődőket a feltételekről. Eddig hazánkban több mint 3500-an jelentkeztek a képzésre, s mintegy ezren már készenléti rendőrként teljesítenek szolgálatot. A szakemberek szerint Somogyban is sikeres az akció.

A Magyar Rendőrség többek között ilyen videókkal próbálja felkelteni a fiatalok érdeklődését a Határvadász képzésre. A Kormány 2016 augusztusában döntött a Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályainak 3000 fővel történő bővítéséről.

- 90 napnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány, amit ingyen lehet rendelni a postán...

Ez pedig már a kaposvári toborzás, ahol a szakemberek minden tudnivalót ismertetnek a képzésről és a felvételről. Zsófi idén érettségizett, méghozzá Hang, film- és színháztechnika szakon. A fiatal lány az ország érdekei miatt szeretne belépni a Készenléti Rendőrséghez.

Sándor Zsófia:
Úgy érzem, hogy ezzel én is hozzá tudok járulni az ország védelméhez.

A jelentkezőknek erőnlétben és a mentálisan is felkészültnek kell lenniük, de Zsófit ez sem riasztja vissza. Mint mondja: tetszik neki a képzés.

Sándor Zsófia:
Az egész, így a fizikai dolog is, hogy testileg is felkészítenek minket, meg igazából minden ezzel kapcsolatos.

Balaskó Anikó, r. alezredes, vezető, Humán szolgálat, SMRFK:
220-230 körüli.
Ez jónak mondható?
Igen, ez jó.

Az elmúlt 1 évben ennyien jelentkeztek Somogy megyében Határvadász képzésre. Balaskó Anikó azt mondja: Baranya mellett Somogy is élen jár a toborzásban.

Balaskó Anikó, r. alezredes, vezető, Humán szolgálat, SMRFK:
Somogy megye tekintetében sikeresnek tartom. Tavaly szeptemberben kezdtük a toborzást és több, mint 200 jelentkező volt eddig.

Sok jelentkező a pénz miatt jelentkezik, hiszen a képzés első két hónapjában a hallgatók munkaviszonyban állnak, munkabérük bruttó 161 000 forint havonta. A felvételiken azonban komoly elvárások vannak.

Balaskó Anikó, r. alezredes, vezető, Humán szolgálat, SMRFK:
Legelőször is átesnek egy fizikai alkalmassági vizsgálaton, egészségügyi pszichológiai alkalmasságot vizsgálunk, majd ezt követően egy pájaorrientációs elbeszélgetésen és legvégül pedig a kifogástalan életvitelüket vizsgálják. Ha mindez sikeres, akkor nyernek felvételt az oktatásra.

A sikeres modulzáró vizsga után pedig a Készenléti Rendőrség hivatásos állományába kerülnek, ahol 12 hónapos próbaidős szolgálatot teljesítenek. A Készenléti Rendőrség hivatásos állománya a szolgálati feladatok függvényében a vezényléses és váltásos munkaidőrendszer kombinációjával megállapított munkarendben dolgozik. Jelentkezni pedig nem csupán toborzó napokon lehet, hanem a rendőrség online felületén is, a hatarvadasz@orfk.police.hu email címen.

 

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: