Karácsonyváró alkotások egy tárlaton
2017.12.05, Kedd
Pasztell- és olajképek, kisplasztikák és fotók varázsolnak ünnepi hangulatot a Somogy Megyeill Kormányhivatal Galériáján. Az adventi tárlaton 18 somogyi alkotó munkái láthatók, amelyek a karácsonyvárás témájára épülnek. A megnyitón Rumszauer Miklós, plébános elmondta: a kiállított munkákat a művészek töltötték meg tartalommal és mondanivalóval, ezért is különleges a tárlat.

A kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola növendékei fuvolamuzsikával nyitották meg a tárlatot, amelyen hagyományosan mutatják meg adventi munkáikat a somogyi művészek.
A segesdi Lengyel Mária egy nagyszebeni várkaput és egy zadari templomot ábrázoló porpasztell képeit hozta el az ünnepi kiállításra.

Lengyel Mária:
Ez nagyon nagy hatással volt rám, mikor elmentem Zadarba. És eza templombelső hatodik századbeli templom. És úgy gondoltam, hogy ez olyan régi, hogy talán méltó lesz erre a szép kiállításra.

Kertész Sándor festőművész visszajáró kiállító az adventi tárlaton. Szeret világos, meleg színekkel dolgozni, ezek jellemzik legújabb munkáit is.

Kertész Sándor:
Angyal motívumok jönnek elő ezeken a képeken. És az utolsó pillanatban sikerült befejeznem őket. Olyanannyira, hogy még teljesen friss volt, amikor idehoztam. A hangulat, a téli hangulatot is kicsit vissza szerettem volna adni.

A hagyományos adventi tárlaton 18 somogyi művész munkái idézik a karácsonyvárás hangulatát a Kormányhivatal Galériában.

dr. Neszményi Zsolt, kormánymegbízott, Somogy Megyei Kormányhivatal:
Amikor végignézzük a képeket, a való életünkből átléphetünk egy transzcendens világgá. Ezt a szakrális jelleget, amit az ő műveik sugároznak. Azt gondolom, hogy most, ilyenkor advent idején, amikor mindenki egy kicsit magába száll és mindenki próbálja átgondolni az életét, átgondolni azt, hogy hogyan kell az életét a továbbiakban vezetni, jól segíti ez a kiállítás.

A tárlat megnyitóján Rumszauer Miklós elmondta: a kiállított munkákat az alkotók töltötték meg tartalommal, gondolatisággal. Ettől is művészeik a fetsmények, kisplasztikák - fogalmazott a plébános.

dr. Rumszauer Miklós, plébános:
Az itt és most kiállított alkotásoknál benne van ez a többlet, ott vibrál a karácsonynak a légköre, ott vibrál a színek és a formák mögött, ott van a tartalmi többlet.

A somogyi alkotók adventi tárlata 2018. január 3.-áig látható Kaposváron, a Somogy Megyei Kormányhivatal Galériában.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: