Jézusról mesélnek a szobrok
2017.12.04, Hétfő
Az Angyali érintéstől egészen Jézus születéséig dolgozza fel az adventi időszakot az a Betlehem-kompozíció, amelyet Dombóvár szívében állítottak fel. Varga Gábor keramikus, szobrászművész alkotása több szempontból is különlegesnek és egyedülállónak mondható, hiszen több, mint 100, kézzel készített pirogránit figurából áll, emellett pedig közel 15 négyzetméternyi területet foglal el.

Mészárosné Fodor Klára, nyugdíjas pedagógus:
Ez az adventi időszak utolsó záró képe, Jézus születése. Azt mutatja, hogy a 3 királyok pont megérkeznek az istállóhoz, ahol Jézus született, ugye mert nem kaptak helyet szálláson.


A Dombóváron felállított Biblia-kompozíció a 2017 éve történt eseményeket mutatja be Palesztinában a Szentföldön. Az itt élő népeket mindig rabságban tartották, hol a perzsák, a hellének, vagy éppen a rómaiak - erről is mesél Varga Gábor pirogránitból készített alkotása a Tolna megyei városban, amelyet idén második alkalommal mutattak be.


Mészárosné Fodor Klára, nyugdíjas pedagógus:
Az egyházi év adventtal kezdődik, nem esik egybe a polgárival, ami január 1-gyel kezdődik és az egyházi év jövő karácsonyig az advent időszaka, Jézus születésének, Jézus életének a története.


S egyben a zsidók életét is bemutatja - tette hozzá Mészárosné Fodor Klára. A Biblia-kompozíció több, mint 100 szoborból áll, s egészen az Angyali üdvözlettől Jézus születéséig mutatja be az adventi időszakot.


Mészárosné Fodor Klára
, nyugdíjas pedagógus:
Nagy társadalmi igazságtalanság volt, korrupció volt, holott Istennel szövetséget kötöttek, hogy betartják a törvényeket, de nem tartották be. Elkeseredtek és akkor a próféták azt mondták nekik: tartsatok bűnbánatot és éljetek másképpen, Isten megígérte, hogy küld nektek Megváltót. Ők azt hitték, hogy egy hadsereget, egy hadvezért küld, de Isten másképpen döntött.


A pirogránitból készült alkotást a település polgármestere álmodta meg, aki azt mondja: szerettek volna valami egyedit bemutatni az embereknek.


Szabó Lóránd, polgármester, Dombóvár:
Advent kinek-kinek mit jelent, van aki a vallási részt tartja fontosnak, van, aki a lelki felkészülést, van akit elkap a vásárlási láz. Mi pedig úgy is tekintünk az adventre, mint egy nagyon klassz közösségformáló lehetőség. Minden hétvégén vasárnap, amikor meggyújtjuk a gyertyát, akkor a történelmi egyházfők részvételével történik ez és mindig van egy olyan program, ami összehozza az embereket.

A különleges kompozíció egészen január 6-áig bárki számára látogatható.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: