Egyedülálló szálloda a Zselicben
2017.12.01, Péntek
Talajszondák, napelem és biomassza fedezné az energiaszükségletet Magyarország első zéróemissziós hotelében, méghozzá a Katica Tanyán. Ezzel a megoldással a 62 szobás hotel energiafelhasználása minimálisra csökkenne, akárcsak a szén-dioxid kibocsátás. A tervek szerint az ökohotelben nem lesz szükség légkondicionálóra sem, így akár teljes csendben pihenhetnek a vendégek.

Handó János, tulajdonos, Katica Tanya
65 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint egy hasonló minőségű hotel. Ezt mi úgy tervezzük elérni, hogy beépítjük az ehhez szükséges technológiai megoldást. Passzív ház jellegű szigetelés, szellőztetés, hővisszanyerés.

A négycsillagos létesítményt itt, a patcai Katica Tanyán álmodta meg Handó János és a felesége.

A szükséges energiát kizárólag megújuló forrásokból nyerjük, köszönhetően a napelemeknek, a napkollektoroknak, a talajszondáknak és a fahulladék felhasználásának.

A szobákban nem lesz szükség légkondicionálóra, ezért teljes lehet a csend, a friss levegőről a folyamatos légcsere gondoskodik, és falfűtés növeli majd a komfortérzetet. Lesznek akadálymentes szobák, olvasó- és internetszobák, konferenciaterem, wellness részleg 3 beltéri és 1 kültéri medencével, eredeti fatüzelésű szaunával. A 62 szobás és 4 apartmanos szálloda Magyarországon egyedülálló lenne, hiszen teljesen a megújuló energiára épülne.

Handó János, tulajdonos, Katica Tanya
Vannak hotelek, amelyek egy része meg van oldva, a világítás meg van oldva, de nincsen olyan átfogó hotel, aminek a teljes működését, beleértve a wellnesst, a konyhát, az elektromosságot, a fűtést, hűtést, meleg vizet megújuló forrásból látná el, azaz zéróemisszióval működne.

A Zselicben ezek a megújuló források pedig adottak - tette hozzá Handó János. Így a Napból, a földből és a biomasszából kinyert energiára alapoznák a szállodát. A Katica Tanyán egyébként nem használnak gázt, ivóvizet is csak emberi fogyasztásra, a létesítmény energiaigényét pedig már most is a Nap és a biomassza biztosítja. A szálloda pontos terveit és a részleteket Handó János 5 éven át dolgozta ki, sőt a vendégeket is megkérdezték a létesítménnyel kapcsolatban.

Handó János, tulajdonos, Katica Tanya
Meg van minden terv hozzá, építési engedély, kivitelezési engedély, a finanszírozáson dolgozok pillanatnyilag. 2,8 milliárd forintba kerül a hotel, ami nem kis pénz, ennek az összerakásán dolgozmk, van még egy kis lyuk benne, de dolgozunk rajta.

A szállodára azért is lenne szükség, mert évente közel 70 ezren látogatják a Katica Tanyát, és a vendégek számára színvonalas szálláslehetőséget is szeretnének biztosítani. De ez nem azt jelenti, hogy drasztikus áremelésre is számítani kell - tudtuk meg Handó Jánostól. Sőt, a szobák áránál azt is figyelembe veszik majd, hogy ki mennyire környezettudatosan használja azokat, tehát például lekapcsolja-e a villanyt, ha kimegy, vagy sok vizet pazarol-e el. S bár a beruházáshoz szükséges pénz egy része még hiányzik, Handó János abban bízik, akár már 2 éven belül nekiláthatnak a világ első zéróemissziós szállodájának a megépítéséhez.

 

Hozzászólás: