Két keréken a Zselicben
2017.11.29, Szerda
35 kilométernyi 8 települést összekötő új kerékpárút épül a közeljövőben a Zselicben. Zselickislak önkormányzata és konzorciumi partnerei a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban mintegy 1, 2 milliárd forintot nyertek a fejlesztésre. A polgármesterek és a helyiek abban reménykednek: az attrakció fellendíti a turizmust.

Salamon Gyula, polgármester, Szenna:
Itt, ennél a pontnál, ez a falu közepén van, a Skanzennel szemben, itt végig jövünk és akkor kivezet bennünket a kerékpárút a szennai szőlőhegybe.

A térképen mutatja Szenna polgármestere a leendő kerékpáros pontot a településen. A valóságban pedig itt a falu közepén, a skanzennel szemben lesz majd a modern épület, büfével, főzőfülkével és vizesblokkokkal ellátva. Ezt az épületet az önkormányzat már megvásárolta, s a tervek szerint hamarosan el is bontják. Zselickislak önkormányzata és konzorciumi partnerei uniós forrásból alakítanak ki a településeket összekötő kerékpáros-turisztikai hálózatot a Zselicben. Szennában a szőlőhegyet is érinti majd a fejlesztés.

Salamon Gyula, polgármester, Szenna:
Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ne csak a Szennai Skanzent nézzék meg az idelátogatók, hanem kerekezzenek fel a szennai szőlőhegyre, ahol nagyon sok borászunk van, nagyon sok gyümölcstermelő van, hogy lássák, hogy a Zselicben milyen gazdálkodás folyik.

A tervek szerint a borászatok közül egy-egy mindig nyitva lesz, hogy az arra járó kerékpárosokat ki tudják szolgálni akár étellel, akár itallal. Nagy reményeket fűz Salamon Gyula a fejlesztéshez.

Salamon Gyula, polgármester, Szenna:
A kerékpáros turizmus nagyon fontos, hiszen az aktív pihenés egyre népszerűbb mindenhol. Várjuk mindenképpen azt, hogy több turista fog idelátogatni, és többeknek meg fog tetszeni a település.

Szennában ugyan már van kerékpárút, de ezt felújítják, s az új szakaszokkal együtt mintegy 56 kilométernyi aszfalton tekerhetnek majd a bringások. A projekt célja a Zselicet átívelő kerékpárút létrehozása, amely a tájegység turisztikai attrakcióit köti össze, így Szennát, Patcát, Szilvásszentmártont, Bőszénfát, Simonfát, Zselicszentpált, Zselickisfaludot és Zselickislakot. De a Desedát és Szigetvárt is érinti a jövőbeni a fejlesztés.

Salamon Gyula, polgármester, Szenna:
Ez a kerékpárút csatlakozik a megyei hálózathoz, tehát nem innen indul, és nem csak ezeket a falvakat érinti. A desedai kerékpárúthoz kapcsolódik, és ha elkészül a Kaposvár-Szigetvár kerékpárút, ahhoz is csatlakozni fog.

A mintegy 1,2 milliárd forintos beruházással kapcsolatban Salamon Gyula elmondta: a faluban egyre több állandó lakos van, s az ilyen jellegű fejlesztések még inkább megerősítik az itt élő közösséget, s hozzájárul ahhoz, hogy minél többen válasszák a zselici falvakat akár lakhatás, akár kirándulás szempontjából. A tervek szerint 2018-ban kezdik el a kerékpárút építését, s akár már 2019-ben birtokba is vehetik a bringások.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: