Trendváltás a vendéglátásban
2017.11.28, Kedd
Ma már nagy, lapostányéron szolgálják fel a hideg előételeket, a bort pedig nem kóstolja meg a sommelier az asztalnál – többek között ezekkel az új éttermi trendekkel is megismerkedhettek a régió pincér oktatói Kaposváron. A közel 30 szakembernek az új szakkönyvet és oktató videót is bemutatták az országos továbbképzésen.

Somogy, Tolna és Baranya megyéből közel 30 pincér oktató érkezett a megyeszékhelyre, hogy a legújabb éttermi trendekkel és a szakmát érintő változásokkal megismerkedjenek.

Meszes István, régió elnök, Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület:
Továbbképzés 4 tematikus egységre épül, a pincér szakma teljes egészét felöleljük. A terítéstől, a díszterítésen át a felszolgáláson, illetve a rendezvény lebonyolítás témakörein keresztül. A kollégákkal a közös gondolkodás, illetve az azonos dolgokról való elvek vallása tekintetében.

A magyar gasztronómiában tapasztalható nagy és gyors mértékű változás miatt az ilyen szakmai rendezvények mindenképpen szükségesek - tette hozzá Meszes István. Ez elsősorban azért fontos, hogy a tanulók is a legújabb trendeket alkalmazzák majd a munkájuk során.

Meszes István, régió elnök, Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület:
A hideg előételek felszolgálása. Ugye a kreativitást a konyha jobban meg tudja mutatni, ehhez a tányér méreteit ki kell használni maximálisan. Korábban az volt a trend, hogy kistányéron, illetve desszert tányéron került a hideg előétel felszolgálásra. Napjaink trend irányzata mindenképpen a lapos tányér, illetve a nagy váltás evőeszköz tekintetében.

Emellett a borok felszolgálása terén is több változás tapasztalható. Ilyen például, hogy a sommelier már nem kóstolja meg az italt, hanem csupán egy ujjnyit önt le annak tetejéről. Ezekről az új felszolgálási szokásokról a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület egyébként egy átfogó szakmai könyvet és egy dvd-t is megjelentetett, amelyeket szintén bemutattak a Kaposvári Szakképzési Centrum Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziumban. Emellett az oktatással kapcsolatos változásokról is beszéltek.

Magyari Imre, szakoktató:
Nagyon fontos dolog az, hogy az iskolának a feladata az elméleti képzés, hogy felkészítsük a diákokat a szintvizsgára, ami a 9. évfolyamon van. Ezután a fiatalok kikerülnek a gyakorlati munkahelyekre.

A gyakorlati munkahelyek színvonala azonban még hagy némi kívánnivalót maga után - tette hozzá a szakember.

Magyari Imre, szakoktató:
Eszköz hiányában nem teljesíthetőek, illetve a gyakorlati helyeken nem fedik le a szakmai vizsga követelményeknek megfelelő tevékenységeket. Tehát például nagyon kevés olyan étterem van, ahol halat filéznek, ahol egyben sült húsokat a vendég előtt szeletelik fel, vagy italt készítenek a vendég előtt. Ezek azonban a diákoknak a kimenő vizsgakövetelményekben benne van.

Így a diákoknak nem egyszerű a szakmai vizsgára felkészülniük - tette hozzá Magyari Imre. A pincér szakma másik nagy feladata az egységes vizsgáztatási- és a versenyek zsűriztetési rendszerének kialakítása. Erről is beszéltek a szakemberek az országos továbbképzés kaposvári állomásán. A Kaposvári Szakképzési Centrum, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület közös célként tűzte ki a pincér szakma színvonalának emelését.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: