A bántalmazott nőket védik
2017.11.27, Hétfő
Pofon ütötte, megrugdosta, hosszú éveken keresztül lelki terrorban tartotta, a házat szinte soha nem hagyhatta el – ez csupán egy vallomás a több száz bántalmazott nő soraiból, amelyek az úgynevezett „néma bábuk” kiállításon olvasható. A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen világnapja alkalmából szervezett programon a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya több kaposvári és megyei szervezettel közösen a családon belüli erőszakra és a gyermekek jogaira hívta fel a figyelmet.

- Családon belüli erőszak volt, az apukával megromlott a kapcsolatunk, féltékenység volt és igazából bántalmazott, megvert.

Tavaly ősszel érkezett a kaposvári Borostyánvirág Anyaotthonba ez az édesanya 3 gyermekével. Férje kezdetben verbálisan bántalmazta, utána következett a tettlegesség.


- Volt minden, pofon, ököllel ütés, minden, ami ebbe beletartozik. Rúgás, volt minden.

Az asszony hamar, néhány hét alatt döntött úgy, hogy nem akar abban a kapcsolatban maradni, s segítséget kért. Így került az anyaotthonba. Mint mondja: elsősorban a gyermekeit szerette volna megvédeni.

- Ők szerintem az egészet érzékelték, azt is, hogy eljöttünk, meg azt is, hogy bántalmazás volt. Ugye, hogy az apukával nagyon megromlott a viszony.

Bontovics Balázs, irodavezető, Somogy Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház:
Minden család alappillére az édesanya, a nő. Ha ezt az alappillért bántalmazás, atrocitás éri, legyen az fizikális vagy mentális, akkor ez az alappillér meg fog inogni.

A nők elleni bántalmazás megszüntetésének világnapja kapcsán Kaposváron arra hívták fel a jogvédő szervezetek a figyelmet, hogy még mindig sok bántalmazott nő él hazánkban, akik már mernek segítséget kérni. Somogy megyében több olyan egyesület és alapítvány működik, amelyik menedéket tud nyújtani nekik. A Borostyánvirág Anyaotthonban jelenleg 10 anyuka él gyermekével. Más-más okból kellett az otthonukat elhagyniuk.

Proszonyák Ida, vezető, Borostyánvirág Anyaotthon Krízisambulancia:
Könnyű testi sértés az, ami jobbára előfordul, de amikor elkezdünk velük beszélgetni a szociális segítő munka során, akkor kiderül, hogy nagyon vegyes történetek vannak, egészen a gazdasági kizsákmányolásig.

Azért, hogy a bántalmazott édesanyák és nők könnyen segítséget találjanak a közeljövőben egy krízisambulancia is segíti majd a rászorulókat a megyeszékhelyen. A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen világnapja alkalmából szervezett programmal a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának a célja, hogy megismertessék: melyik szervezetekhez fordulhatnak segítségért a bajba jutott nők.

Jávorszkiné Molnár Magdolna, osztályvezető, Bűnmegelőzési Osztály, SMRFK:
A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság már évek óta próbálja azokat a szervezeteket meghívni erre a rendezvényre, aki ebben a témában segíteni tud az áldozattá vált nőkön. Éppen ezért hívtuk meg azokat a társszervezeteket, akik a megyében működnek. Lehetőséget kapnak a szolgáltatásaik bemutatására, szóróanyagot tudnak adni az érdeklődőknek.

Hazánkban minden 5. családban történik erőszak, s akár 30-35 tettleges bántalmazást is eltűr egy nő, amire segítséget mer kérni a jogvédő szervezetektől.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: