A szívkatéterezés életet ment
2017.11.23, Csütörtök
Továbbra is a vezető halálokok közé tartoznak Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések. A tragédia azonban nagyobb arányban megelőzhető, ha a beteg időben orvoshoz fordul. Mellkasi, szorító fájdalom esetében azonnal hívni kell a mentőket. Erre hívja fel a figyelmet a Magyar Kardiológusok Társaságának reklámja. A Kaposi Mór Oktató Kórházba is sokszor több óra elteltével érkeznek a páciensek, akik életét a szívkatéterezés mentheti meg.

Ma Magyarországon szívinfarktus esetén átlagosan több, mint 3 óra elteltével hívunk segítséget. Halló! Mentők?

Az élet számos területén pillanatok alatt reagálunk a történésekre. Testünk figyelmeztetésére azonban sokszor késve figyelünk. Erre világít rá a Magyar Kardiológusok Társaságának reklámja. Hazánkban a vezető halálokok egyike a szív- és érrendszeri megbetegedés. Az infarktusos páciensek gyakran nem jutnak időben orvoshoz, legtöbbször késve kérnek segítséget. Míg Ausztriában az orvoshoz jutási idő 90 perc, Magyarországon átlagosan 210 perc. Pedig a mielőbbi beavatkozás életet menthet.

Dr. Vorobcsuk András, vezető, SMKMOK Haemodinamikai labor
A panasz kezdetekor, amikor a beteg úgy érzi, hogy mellkasi, szorító fájdalma van, akkor hívjon mentőt. A mentő az egy szakszerű ellátást tud nyújtani. És ha kell, ha az infarktus igazolódik az elkészült EKG-során, akkor a megfelelő kezelést már ott a helyszínen meg tudja kezdeni. És rövid idő alatt a laborunkba tudja szállítani a betegeket, és itt gyakorlatilag rövid idő alatt az elzárt eret ki tudjuk nyitni.

Egy közel 50 éves paciens esetén keresztül példázza a Kaposi Mór Oktató Kórház Haemodinamikai laborjának vezetője, miért is fontos a gyors beavatkozás.

Dr. Vorobcsuk András, vezető, SMKMOK Haemodinamikai labor
Egy vezetődrótot juttatunk az érbe, kiszívjuk egy speciális eszközzel a vérrögöt, ami elzárja a keringést. És látható, hogy egy nagyon csúnya szűkület volt az elzáródás hátterében.

Annyira elzáródott már a beteg egyik ere, hogy nem volt véráramlás, s nem tudta ellátni az adott szívizomterületet. A szívkatéterezéssel viszont ki tudták nyitni azt az eret, s ezzel megmentették a beteg életét.

Dr. Vorobcsuk András, vezető, SMKMOK Haemodinamikai labor
A beavatkozásainknak a 100 százalékát karból végezzük el. A csukló környékén tűszúrás, egy pici csövet helyezünk be, amit az ütőér, valamint a csukló környékén lehet tapintani és ezen keresztül tudjuk majd az érfestést elvégezni.

Ebből derül ki ugyanis, hogy mely területen található az elzáródás, hol kell beavatkozni. Ma már egyre több a fiatal, 40 év körüli betegnél szükséges a szívkatéterezés. Nem csupán az idősebbek betegsége már a szívinfarktus.

Dr. Vorobcsuk András, vezető, SMKMOK Haemodinamikai labor
Nyilván a felgyorsult életvitel, a fokozott stressz, a nem megfelelő egészségtudatos életmód, a dohányzás, számtalan ilyen rizikótényezőt sorolhatnánk fel, illetve nyilván emellett még vannak genetikai rizikófaktoraink is, amiket nem tudunk kiküszöbölni. De az eseteknek a döntő többségében egyértelmű okot nem tudunk megfogalmazni, hogy miért fiatalodik a betegpopuláció.

Nőtt az idősebb, 70 év feletti betegek száma is, náluk több más betegség is állhat a háttérben, ezért különösen fontos az ő esetükben is, hogy mihamarabb szakszerű ellátáshoz jussanak szívinfarktus gyanúja esetén.

 

Hozzászólás: