Még félénk a kis vidra
2017.11.22, Szerda
Hajnali négykor kel, 3 óránként eszik, a két étkezés között pedig alszik vagy játszik. Nem könnyű az élet egy kis vidrával. Kingára, ahogyan a Petesmalmi Vidrapark legújabb jövevényét hívják, egy család talált rá Mágocson, majd Somogyba került. A kis állatra azóta Balogh Márta, a park vezetője vigyáz.

Szinte mindentől fél és pótmamája pulóvere alá bújik ez a kis vidra. Alig 1 hónapja nevelik és vigyáznak rá a Petesmalmi Vidraparkban.

Balogh Márta, vezető, Petesmalmi Vidrapark
Mágocson találták, egy családhoz csapódott oda, sőt, egy másfél éves kisfiútól kért segítséget. Ott volt szegénykém a tóparton, aztán ők megtalálták és elhozták ide hozzám, azóta itt van.

Gyakori, hogy balesetben vagy más ok miatt elveszítik vagy elkeverednek a vidra szülőktől a kicsik - mondja Balogh Márta. Az emberek azonban egyre jobban odafigyelnek az ilyen állatokra és azonnal segítenek nekik. Ilyen szerencsés kislány Kinga is, mert, hogy így hívják a Petesmalmi Vidrapark új jövevényét. A park vezetője azt mondja: tavaly 4 állat érkezett hozzájuk, s összesen 25 vidrát nevelt már fel, de Kinga mind közül a legragaszkodóbb.

Balogh Márta, vezető, Petesmalmi Vidrapark
Mivel ajándékképpen kaptuk ezt a jó időt, úgy gondoltam, hogy megpróbálom egy picit kitenni, kiszoktatni. Na, hát behisztizett a gyerek. Nem is értem, hogy miért nem akar kinti vidra lenni. Konkrétan 24 óráig nem evett, és nem tudtam, hogy mit adjak neki. A cumisüveget elkapta és utána 2 napig cumizott

A kis állat most 4 hónapos, és éppen annyi törődést és gondoskodást igényel, mint egy kisgyerek. Mivel a vidrák nagyjából 1 éves korukig az édesanyjuk mellett vannak, ezért Kinga is még hosszú hónapokig segítségre szorul.

Balogh Márta, vezető, Petesmalmi Vidrapark
Nem jó időszakban kaptam, most jó időnk van, viszont ő még nagyon baba. 1 éves korig általában az anyukájuk mellett van a helyük. Tavaly és az előtt szerencsém volt, 4 vidrakölyköt kaptam, őket össze tudtam szoktatni, vigasztalgatták, melengették egymást. Kingánál ez a lehetőség egyelőre még nem áll fent, de bármikor kaphatok. Egyedül van, nagyon egyedül van és eléggé kis elesett kölyök.

Balogh Márta abban reménykedik, hogy Kingát tavasszal vagy kora nyáron már szabadon tudja engedni, s így a természetes élőhelyével is megismerkedhet.

 

Hozzászólás: