1.5 milliárd fejlesztésre
2017.11.21, Kedd
Hűtőberendezéseket, tartályokat és címkéző gépet is vásárolnak a somogyi borászok abból a másfél milliárd forintnyi pályázati pénzből, amelyet műszaki fejlesztésre lehet fordítani. Emellett több pincészet energetikai fejlesztésekbe kezd. Országszerte mintegy 40 milliárd forintra pályázhatnak a borászatok.

Bujdosó Ferenc, borász, Bujdosó Pincészet:
Ahol látszanak a karók, oda van kitűzve az épület helye, addig lesz a palackos raktár és az alsó rész. Ami a préshez közelebb van, az lesz az erjesztő.

Már kijelölték az új épület helyét ebben a balatonlellei borászatban. A nagyobb raktárral növelni tudnák a tárolási és az erjesztési kapacitást, s emellett a palackozóból kényelmesebben át tudnák hordani az árut is - mutatja Bujdosó Ferenc.

Bujdosó Ferenc, borász, Bujdosó Pincészet:
Az új épület, amely egy 500 négyzetméteres csarnok lesz, részben erjesztő térrel, részben készáru raktárral. Ennek a tetejére napelemek kerülnek, illetve a meglévő csarnokainknak is egy hőszigetelt tetőcseréje lesz, és ezzel már egy olyan felületet tudunk napelemmel betelepíteni, amivel önfenntartóak leszünk elektromos áram tekintetében.

A kapacitásbővítés mellett a technológiai fejlesztés is fontos lenne. Így új hűtőberendezést, tartályokat és címkéző gépet is vásárolnának. Erre pedig nagy szükség lenne, hiszen évről-évre több bort tudnak előállítani.

Bujdosó Ferenc, borász, Bujdosó Pincészet:
Mi 2000 óta folyamatosan újítjuk meg az ültetvényeinket, és ezzel lassan a végére érünk, összesen másfél hektár területet kell már csak a 85-ből újratelepíteni. A folyamatosan újratelepített ültetvényekről a termésmennyiség kiszámíthatóan növekszik évről-évre. 2016 őszére már elértünk arra a kapacitásra, amellyel a saját tartályparkunkra, erjesztő térrel, hűtőkapacitással már nem tudtunk teljesen tökéletesen elkészíteni.

Más somogyi pincészet is pályázott, és nyert is pénzt műszaki fejlesztésre. Már itt is tudják, hogy mire költik az elnyert összeget.

Koltai Tamás, borász, Koltai Pincészet:
Pincészetünk elsősorban tartályokra, erjesztő tartályokra pályázott, illetve erőforrás fejlesztésre, ezen belül a napelemrendszerre gondolok és még töltőgépekre. Ez a 3 dolog, amire a pincészetünk pályázott. A töltőgépen belül gondolok a bag in boksz töltőre. Ez azért fontos a pincészetnek, mert egy színesebb palettát tudunk ezzel a piacra adni, és ezáltal bővítjük a termékünket.

Országszerte mintegy 40 milliárd forintra pályázhatnak a borászok, ebből másfél milliárdot somogyi borászok már el is nyertek. A fejlesztésekkel a pincészetek nem csak a versenyképességüket, hanem a jövedelmezőségüket is növelik.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: