Már megérkezett a szociális tűzifa
2017.11.16, Csütörtök
Érkeznek a szociális tűzifák a somogyi településekre. Van, ahol már a pályázatok sorsáról döntenek a helyhatóságok, így hamarosan ki is szállítják a fát a rászorulóknak. Kaposszerdahelyen több köbméter fa várható, mint tavaly. Kaposfőn pedig a Belügyminisztérium pályázata mellett önerőből is vásároltak tűzre valót, hogy így is segítsék az érintetteket.

A tüzet ellenőrzi otthonában Kővári Ibolya. Idén is igényelt szociális tűzifát a kaposszerdahelyi asszony.

Kővári Ibolya
Tavaly is kaptunk másfél köböt, nagyon jó volt, hogy kaptuk. Az idén is beadtuk ezt a kérelmet, bízunk benne, hogy az idén is lesz fa, kapunk.

Azt reméli, hogy idén is kap, s hasonló mennyiséget, mint tavaly, hiszen az több hétig megoldotta a fűtést a házukban.

Kővári Ibolya
Egy olyan jó hónapig. Egy hónapig biztos, hogy ki tudjuk vele húzni.

Tavaly mintegy 48 köbméter szociális tűzifa támogatásban részesült Kaposszerdahely, idén 55 köbméterre kaptak forrást a Belügyminisztériumtól - mondja Prépost László, polgármester.

Prépost László, polgármester, Kaposszerdahely
Pontosan 977 ezer, tehát közel 1 millió forintot kaptunk szociális tűzifára. Ezen felül Szerdahelynek hozzá kell tennie a fuvarköltséget és az önerőt. Ez a szociális tűzifa mennyiséghez 70 ezer forint önerő társul és 165 ezer forint fuvardíj. Tehát összesen 235 ezret hozzá kell tennie a településnek.

A fát már meg is rendelték, annak kiszállítása november végére, december elejére várható Kaposszerdahelyen.

Prépost László, polgármester, Kaposszerdahely
Ez körülbelül olyan 30 ember, általában ennyi az igénylő folyamatosan, így másfél-két köbmétert kapnak átlagosan.

Kaposfőre már megérkezett a tűzifa egy része. Folyamatosan rakták le a fát a teherautókról. A település a tavalyi szorosabb gazdálkodásának köszönhetően saját forrásból is vásárolt tűzifát.

Sztányi Tibor, polgármester, Kaposfő
Ma reggelig 90 köbméter érkezett, tehát 90 köbméter van itt a telephelyen, és a héten a maradék is ki fog érkezni, ha az időjárás engedi. Tehát itt lesz a 150 köbméter a héten.

Emellett a Belügyminisztérium pályázatán is nyert a település 162 köbméter fát. Ennek is megérkezett már a nagy része Kaposfőre. A település összesen a saját és a BM-es támogatásnak köszönhetően 6 millió forintot fordít a téli tüzelőre. Mint a település polgármestere mondja, ennyi fát, s ilyen értékben még eddig nem tudtak kiosztani a faluban.

Sztányi Tibor, polgármester, Kaposfő
Az elmúlt évek alapján én azt látom, hogy tavaly olyan 50-60 család részesült. Várhatóan ennek idén duplája lesz.

Az önkormányzati, saját forrásból vásárolt tűzifát már megigényelhették a rászorulók. A belügyminisztériumi szociális tűzifára a helyi pályázatot november végén írják ki, döntés január elején várható Kaposfőn.

 

Hozzászólás: