A Jobbik nem támogatta
2017.11.14, Kedd
A hátrányos helyzetű munkavállalók bevonását a munka világába és a kisvállalkozások működésének elősegítését tűzte ki céljául a Siófok és Térsége Helyi Foglalkoztatási Helyzetének Javítása című paktum, amelyet kedden délelőtt írtak alá. A Terület- és Település Fejlesztési Operatív Programban 350 millió forintot fordítanak majd a stratégia megvalósítására. A siófoki képviselő-testület tanácsnoka, Szajcz Adrián szerint azonban a Jobbik nem áll ki a hátrányos helyzetű emberek mellett, hiszen a Jobbik helyi szervezetének képviselője, Orbánné Wald Marianna nem támogatta az eredeti, munkahelyteremtő koncepciót.

Kedden délelőtt írták alá azt a paktumot, amely a Siófoki kistérség területén és Tab városában a foglalkoztatás növelését célozza meg. A paktumszervezet tagjai, Siófok Város Önkormányzata, a Somogy Megyei Kormányhivatal, a Somogy Megyei Önkormányzat, a Somogy Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az érintett önkormányzatok a jövőben együttműködve próbálják meg visszaszorítani a munkanélküliséget a térségben. Ebbe az együttműködésbe kapcsolódott be a Siófoki Szakképzési Centrum is.

Szamosi Lóránt, főigazgató, Siófoki Szakképzési Centrum:
Természetesen képzésekkel. Itt kicsit korlátozottabbak a lehetőségeink, hiszen mi eleve benne vagyunk a felnőtt oktatásban, felnőtt képzésben különböző Uniós pályázatokon keresztül. Így össze kell hangolnunk ezeket a feladatainkat az itt jelentkező kihívásokkal. Emellett nem szabad elfelejteni, hogy mi szerves részei vagyunk a gazdaságnak is, nagyon komoly kapcsolatrendszerrel rendelkezünk a gazdálkodó szervezetekkel.

Az úgynevezett Sió-paktum működését 4 területen valósítják meg 2021-ig abból a 350 millió forintból, amelyet a Területi- és Településfejlesztési Operatív Programban nyertek el.

Potocskáné Kőrösi Anita, alpolgármester, Siófok:
Amely a munkavállalók, az utánpótlás korúak munkaerőpiacra való bevezetésére törekszik. A második pillérként az aktív öngondoskodást fogalmaztuk meg stratégiai célként, amelyben a hátrányos helyzetű munkavállalók bevonására teszünk javaslatot, és ezeket támogatjuk úgy anyagi forrásokkal, hogy őket is a munka világába vissza tudjuk vezetni.

Emellett a helyi kis- és középvállalkozásokat és a paktumban résztvevők koordinálását is előtérbe helyezik. A siófoki képviselő-testület tanácsnoka, Szajcz Adrián szerint, ha a Jobbikon múlik, akkor nem kapják meg ezt a támogatást.

Szajcz Adrián, tanácsnok, Siófoki képviselő-testüle:
Csak egy dologra tudok gondolni: a Jobbiknak vélhetően nem fontos a hátrányos helyzetűek foglalkoztatása.

Még júniusban ugyanis, egy rendkívüli képviselő-testületi ülésen a Jobbik helyi szervezetének képviselője, Orbánné Wald Marianna nem támogatta az eredeti, munkahelyteremtő koncepciót.


Szajcz Adrián
, tanácsnok, Siófoki képviselő-testüle:
A Jobbik helyi képviselője nem támogatta a hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatását, ezért többségi szavazással döntöttünk úgy, hogy ezen a pályázaton indulunk, hiszen a város önkormányzatának és a térségnek is fontos az, hogy ezt a társadalmi réteget is megpróbáljuk a munka világába beintegrálni.

Szajcz Adrián szerint elfogadhatatlan, hogy a város által a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban elnyert 350 millió forintos forrás felhasználását a Jobbik helyi alapszervezete visszautasította.

Szajcz Adrián, tanácsnok, Siófoki képviselő-testüle:
Én azt gondolom, hogy foglalkoztatás területén Siófokon a szeptemberi adatok alapján 4,0-4.2 százalékos arányon állunk. A siófoki járásban pedig 4,04-08 százalék a munkanélküliség aránya, ez az országos átlag fölött van egy picivel, hiszen ott 3,9 százalékról beszélhetünk.

Szajcz Adrián kiemelte: a paktum és a kapott támogatás kiváló lehetőség a munkanélküliség visszaszorítására.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: