Árverésen a hidegvérűek
2017.11.13, Hétfő
14 hidegvérű kanca és méncsikó talált új gazdára a 2. bőszénfai lóárverésen. Az őshonos fajtát jelenleg elsősorban biogazdaságokban alkalmazzák. Az árverés azt a célt is szolgálta, hogy minél inkább bekerüljön a köztudatba a hidegvérű.

Több, mint 30 tenyésztő és gazda látogatott ki hétvégén a 2. bőszénfai lóárverésre. Az egész országból, sőt, a határon túlról is érkeztek licitálók.

Josip Saric, tenyésztő:
Jelenleg 80 lóval dolgozok. Elsősorban a tenyésztés a cél. Már tavaly is voltunk itt, akkor 4 lovat vásároltam, most pedig 6-ot. A magyar hidegvérűeket keresztezem a mi horvát hidegvérű lovainkkal.

16 hidegvérű kancát és méncsikót vezettek fel szombaton licitálásra. Ebből 14 talált gazdára, volt amelyik 1 millió forintért kelt el.

Nagy János, igazgató, Bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpont:
Olyan egyedek kerülhetnek csak árverésre, amelyek a fajta jelleget magán hordozza. Egészségesek, tenyésztésre alkalmasak. Azt viszont meg kell fizetni, tehát ennek van egy olyan értéke, amely óhatatlanul megfizetésre kell, hogy kerüljön.

A hidegvérű lovakat napjainkban elsősorban a biogazdaságokban alkalmazzák.

Nagy János
, igazgató, Bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpont:
Mi fáradozunk az is, hogy a ló ne csak díszállat legyen. Ezzel a lóval sportolni nem nagyon szoktak, de lehetséges az, hogy ez változni fog ahogyan egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk az egészséges életmódra, táplálkozásra, azt gondolom, hogy a hidegvérűnek van helye és szerepe a magyar mezőgazdaságban.

Nagy János azt mondja: a cél az lenne, hogy minél több gazdaság alkalmazza ezt az őshonos fajtát.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: