Esélyt adnak a romáknak
2017.11.10, Péntek
Országosan három cigányszervezettel, közte a Napkerék Egyesület vezetőjével írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot a napokban Balog Zoltán miniszter. Ennek értelmében az egyesület a jövőben továbbra is mindent megtesz a roma származású és hátrányos helyzetű emberek, csoportok társadalmi esélyteremtéséért, felzárkóztatásáért, amellett a roma kultúra ápolásáért, valamint a foglalkoztatás elősegítéséért is.

A megkötött szándéknyilatkozat az eddig elvégzett munka eredménye is - értékelte az együttműködést Bogdán Imre. A Napkerék Egyesület elnöke úgy véli: a további feladatokhoz kaptak felhatalmazást. A Napkerék Egyesület 2004 óta működik, célja, hogy megteremtse azokat a lehetőségeket, amelyekkel a cigány közösség társadalmi integrációja, nagyobb foglalkoztatottsága megvalósulhat. Kiemelt terület az oktatás is, mondta a szervezet elnöke. 11 éve működtetnek tanodát, jelenleg 47 fővel.

Bogdán Imre, elnök, Napkerék Egyesület
Nagyon mélyszegénységben élnek a gyerekek, és az igazság az, hogy olyan plusz programokat csinálunk nekik, nemcsak a tanításban, tanulásban, hanem mondjuk irányított szabadidős programokban is rengeteg olyan élményhez jutnak, ahova elvisszük őket, 1 vagy 2 naposak, akár hetes táborokban is.

A legtöbb gyermek máshogyan nem is tudna eljutni programokra, de a tanulásban is olyan lehetőségeket adnak, ami otthon nem valósulhat meg.

Bogdán Imre, elnök, Napkerék Egyesület
A felzárkóztatásban, tehát az oktatásban nagyon sokat tettünk azért, hogy azok a fiatalok, akik mélyszegénységben élnek és segítséget kapnak, segítséget kérnek tőlünk, maximálisan tudjuk biztosítani azokat a feltételeket, amiket a szülők otthon nem tudnak biztosítani. Én azt gondolom, hogy nagyon sok családban még semmiféle könyv nem található meg a polcokon. S ezek a fiatalok egy olyan kulturált körülmények között tudnak tanulni, felzárkózásban részt venni, fejlesztésben tudnak részesülni, akiknek nem adatna meg ez a lehetőség, ahol ezt máshol meg tudná kapni.

A tanulás során szerzett tudást kamatoztatva pedig a kitörésre is lehetőségük lehet a gyerekeknek. A Napkerék Egyesület nemcsak nekik, hanem szüleiknek is igyekszik segíteni, például a foglalkoztatás területén.

Bogdán Imre, elnök, Napkerék Egyesület
Ugye, amikor a szülőknek kell valamilyen segítséget adni abban, hogy levelet megírni, kérvényt megírni, vagy éppen munkahelyet akar változtatni, akkor ezekben mi partnerei vagyunk, elvisszük a helyszínre, elvisszük a céghez, ha kell, a cégvezetőkkel is beszélgetünk, vagy éppenséggel meg is mutatjuk neki azt a munkahelyet, ahol dolgozni szeretnének.

Balog Zoltán, miniszter az együttműködési szándéknyilatkozat aláírásakor azt mondta: a felzárkózás ügyében a partnerség azt jelenti, hogy egymás nélkül, „a másik feje felett nem döntünk", ezért vannak a roma szervezetek, viszont a társadalom döntéshozóinak a megjelenése elengedhetetlen. A három partner szervezetben közös, hogy különböző nagyvárosokban tesznek sokat a helyi cigány közösségért, és különösen a fiatalokra koncentrálnak. Számukra pedig a roma kultúra ápolását is szeretnék fontossá tenni az egyesületek, így a Napkerék is.

 

Hozzászólás: