Az érzelmek döntenek
2017.11.10, Péntek
A racionalitás helyett leginkább az érzelmeinkre hagyatkozunk a fontos, akár gazdasági, pénzügyi döntésekben is. Az idei közgazdasági Nobel-díjas Richard H. Thaler viselkedési közgazdászként azt kutatja, hogy milyen tényezők befolyásolják befektetéseinket. Nemcsak a magánszemélyek, hanem a cégek esetében is fontos a döntés helyessége, azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy az érzelmek gyakran jó tanácsot is adnak - mondja Keresztes Péter. A Vállalkozói Központ Közalapítvány főigazgatója azt tanácsolja, hogy fontos pénzügyi lépések előtt kérjük a szakember segítségét, hogy a helyes, racionális útra tereljen.

Sajátságos terület az, amellyel az idei közgazdasági Nobel-díjas foglalkozik. Azt kutatja, ahol az emberi szubjektum, vagyis az érzések befolyásolják a gazdasági döntéseket. Mint Keresztes Péter mondja: legtöbbször nem a racionális érvek mellett döntünk, ha pénzügyekről, befektetésekről van szó.

Keresztes Péter, főigazgató, Vállakozói Központ Közalapítvány
A döntéseinknek a döntő többségét, számottevő hányadát érzelmi alapon hozzuk meg, még akkor is, hogyha ennek nem vagyunk a tudatában. Ez sok minden üzleti döntésre érvényes. Még a magánemberek esetében egy-egy befektetés, vásárlás esetén is nagyon fontos, hiszen egyrészt manipulálhatnak minket az érzelmeinken keresztül az értékesítők. Elsősorban mi magunk is hajlamosak vagyunk arra, hogy a döntéseinkben félretoljuk egy kicsit az észérveket és inkább az érelmeinket hozzuk előtérbe. Később pedig ennek a következményeivel majd akár évek múlva szembesülünk.

Ez a gazdasági szférában ugyanúgy megjelenik, mint a magánemberek pénzügyi döntéseiben. Elég egy érzelmi befolyásoltság, szociális érzékenység, ami eltérítheti elhatározásunkat - véli Keresztes Péter.

Keresztes Péter, főigazgató, Vállakozói Központ Közalapítvány
Gondoljunk csak arra, amikor meghozunk egy üzleti döntést, akkor a döntés körülményei milyen nagy mértékben befolyásolnak minket. A tárgyalópartner személye, a körülmények, a környezet, az iroda vagy az eladóhely jellege meghatározza, milyen döntést hozunk. Lehet, hogy amikor ennek a következményeivel szembesülünk, évek múlva, hiszen egy szerződés akár 10 évre is szólhat, már nem is emlékszünk arra, milyen körülmények között született ez a szerződés. De a döntésünket akkor helyben nem a megfelelő irányba befolyásolta, legalábbis kizárta azokat az észérveket, ami alapján a döntésünket meg kellett volna hozni. Ez persze nem mindig baj.

Keresztes Péter szerint az érzelmek nagyon gyakran jó irányba is befolyásolhatnak. Azonban fontos befektetési, pénzügyi döntések előtt érdemes szakembert felkeresni.

Keresztes Péter, főigazgató, Vállakozói Központ Közalapítvány
Az egyik legfontosabb, hogy az, aki egyébként ebben nem szerzett sok éves jártasságot, nagyon jó, hogyha kiegészíti saját tudását olyasvalakinek a szakértelmével, akinek ebben mindennapos rutinja van. Hiszen ő lesz az, aki úgymond féken tartja az érzelmeket, és vissza tudja irányítani a döntést a helyes mederbe, a racionalitás világába.

Az idei közgazdasági Nobel-díjnak üzenet értéke van - véli a gazdasági szakember.

Keresztes Péter, főigazgató, Vállakozói Központ Közalapítvány
Nagyon fontosnak tartom, hogy ráirányítja a figyelmet arra, hogy az emberi tényező mennyire kulcsfontosságú a döntéseink során. És ez nemcsak egy-egy ember, egy-egy vállalkozás esetében fontos, hanem kimondottan nagy jelentőségű, akár országokon átívelő akár, határokon átívelő, világot rengető döntések esetében is nagyon fontos körülmény. Ezért a döntéshozóknak ezzel tisztában kell lenni, tehát sokat segít, ha ennek a tudományos háttere megalapozott.

Richard H. Thaler Nobel-díja nem az első a témában. Kutatótársa korábban már kapott egy Nobel-emlékdíjat, amivel egyszer már elismerték ezt a gazdasági tevékenységet.

 

Hozzászólás: