Márton-napi vígasságok
2017.11.10, Péntek
Hagyományőrző programokkal, például liba tereléssel és lámpás felvonulással is készülnek a somogyi települések Márton napra. Természetesen a szárnyasból készült ételek sem maradhatnak el szombaton. Az éttermek igazi ínyencségekkel várják a vendégeket.

Jahni László, séf, Kistücsök Étterem
Be szoktuk szépen irdalni a bőrét, csak a zsírszövetet vágjuk át, a szövetre vigyázunk, azt nem karcoljuk be a késsel. Aztán zsírban elősütjük a hús egyik részét és akkor a liba már elkezd készülni. Megsütjük a másik felét, és amikor félig kész, akkor kicsit pihentetjük.

Már folyik a Márton-napi előkészület ebben a balatonszemesi étteremben. Libacomb gránátalmás párolt káposztával és libazúzapörkölt mángolddal - ez csupán kettő a számos ínyencségből, amellyel egyébként egész novemberben várják a vendégeket. Az étterem séfje azt mondja: a liba elkészítése igazi szakértelmet kíván, pláne, ha egészben sütik azt.

Jahni László, séf, Kistücsök Étterem
Van egy nagyobb mellrésze a libának és van a többi része. A szárnytő, combok, amik biztos, hogy nem egy idő alatt készülnek el. Amire készen lesz a comb, addigra a mell már túl van azon a stádiumon, amikor élvezhető lenne. Ha már egészben kell sütni, akkor mi megpróbáljuk úgy elkészíteni, hogy kicsontozzuk és feltekerjük a saját bőrébe és belülre helyezzük a mellet.

A hétvégén egész Somogyban megünneplik a Márton-napot, így emlékezve a püspökre. Balatonföldváron színes programokkal várják a családokat.

Pappné Molnár Veronika, vezető, Bajor Gizi Közösségi Ház
Egy helyi zenetanár, Koncsag Adrienn várja a gyerekeket libás játékokkal, libás énekeket tanít a gyerekeknek, valamint lámpásokat is készítenek az esti felvonuláshoz. 16 órától interaktív játékot rendezünk a gyerekek bevonásával. Itt Szent Márton életét elevenítjük fel és játsszuk el a gyerekekkel.

Idén először hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a Márton-napi programokat Balatonföldváron. A Bajor Gizi Közösségi ház vezetője azt mondja: ez több szempontból is fontos a település életében.

Pappné Molnár Veronika, vezető, Bajor Gizi Közösségi Ház
Minden évben össze tudjuk hívni a gyerekeket, az alkotni vágyókat, egy kis közösséget tudunk kovácsolni ezzel a programmal. A hagyományok ápolását pedig azért tartjuk fontosnak, hogy szintén a közösség épüljön, és tovább gyarapodjanak a gyerekprogramok.

Már gőzerővel készülnek a szombatra ebben a pincészetben is, ahol a finom borok mellett egész estés koncert is várja az érdeklődőket.

Gulyás Dávid, üzletvezető, Szent Kristóf Pincészet
Lovaskocsikázással, játszóházzal, illetve koncerttel készültünk. Emellett lesz tökfaragás, amit zsűrizni fogunk és díjakkal fogunk jutalmazni. Vacsorára libatoros tállal készülünk, vacsora után egy stand up műsorral, illetve egy egész estés koncerttel várjuk a vendégeket és az érdeklődőket.

Nem csupán a Balaton-parti települések készülnek kikapcsolódási lehetőséggel Márton napján. Patcán hagyományőrző liba tereléssel és népi játékokkal, Nagyberekben pedig Márton napi piaci vigadalommal várják az érdeklődőket.

 

Hozzászólás: