A reformáció örökösei
2017.11.09, Csütörtök
Testi, lelki és szellemi feltöltődést is nyújt a Balatonszárszón ma átadott Megújulás útja az odaérkezőknek. A Balaton-part mentén kialakított sétányon 10 táblán olvashatóak Luther Márton tanai. A településen így emlékeznek meg a Reformáció 500. évfordulójáról. Az ünnepélyes átadón Steinbach József, a Dunántúli Egyházkerület püspöke arról beszélt: a közös visszaemlékezés új utakat nyit az emberek előtt.

Luther Márton egyik gyülekezeti éneke is felcsendült a balatonszárszói Evangélikus Konferencia és Missziói Otthonban, amely a Reformáció 500. évfordulójára kívül-belül teljesen megújult. Így az idelátogató hívek már egy modernebb és szebb környezetben töltődhetnek fel. De nem csupán ezzel ünneplik Balatonszárszón a reformációt.

Dorogi Sándor, polgármester, Balatonszárszó:
Mi nem szögeltünk ki semmit a falra, de azon a 10 darab táblán, amit elhelyeztünk a 3 kilométeres útszakaszon, ezek mind olyan új gondolatot fognak ébreszteni az idelátogatókban, vagy a helyi lakosságban is, ami tanulságos lehet. Ahogyan láthatjuk mindenhol vannak padok elhelyezve, le lehet ülni, el lehet gondolkodni ezeken és az emberek hazaviszik magukkal és aztán átértékelik a mindennapi életüket.

A Megújulás útján a Balaton közelségében 10 helyszínen eleveníti fel egy-egy tábla Luther Márton tanait, s a napjainkra vetített értelmezését. Az Evangélikus Konferencia és Missziói Otthon előtt található az 5. állomás, azaz a Közösség és felelősség. Ennek kapcsán Hafenscher Károly miniszteri biztos kiemelte: testi, lelki és szellemi felfrissülést jelenthet, ha valaki végigjárja a 10 állomást.

Hafenscher Károly, miniszteri biztos:
Nagyon egyszerű eszközökkel, néhány táblával, képekkel, megfelelő háttérrel elindul egy olyan gondolkodáshoz segítő út, aminek, ha eljut a szívig, a lélekig az üzenete, akkor abból fizikai megújulás is születhet. Az ember holisztikus, egészben nézendő, egy olyan lény, akinek szíve, lelke, de fizikuma is van, együtt kell látnunk mind a háromnak megújulásra van szüksége, és a megújult ember tudja megújítani a körülötte levő közösséget is.

A Reformáció kialakulására és megélésére való visszaemlékezés szorosabb köteléket fon az emberek között - ezt már Steinbach József püspök mondta.

Steinbach József, püspök, Dunántúli Egyházkerület:
Az a közösség, amit megéltünk Isten kegyelméből ebben az esztendőben különösképpen, az egyrészt emlékezet közösség. Közösen emlékezünk valamire. Valamire, mégpedig arra, akik vagyunk, arra, amit hiszünk és amely hitünkben 500 évvel ezelőtt megújulhattunk, és arra az értékrendszerre, ami ebből a hitből következik.

A Reformáció 500. évfordulójáról éppen olyan fontos vidéken is megemlékezni, mint a nagyvárosokban. A somogyi települések is képesek a megújulásra, ez pedig összefogásra ösztönzi a benne élőket - fogalmazott Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője.

Witzmann Mihály, országgyűlési képviselő, Fidesz:
Ahol nincsen megújulás, ott nincsen meg a lehetősége a fejlődésnek, ahol nincsen fejlődés, ott nem lehetnek sikerek és nem lehetnek eredmények. Minket magyarokat függetlenül attól, hogy keresztény, katolikus, református vagy evangélikus vagy bármilyen felekezethez tartozunk, az tehet erőssé és összetartóvá, ha ezeket a sikereket közösen tudjuk megélni.

Balatonszárszó pedig időről időre bebizonyítja, hogy képes a megújulásra, hiszen a református gyökerekkel rendelkező településen erősen őrzik a vallási hagyományokat.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: