Tucatnyi Föld van az űrben
2017.11.09, Csütörtök
Több száz év kell ahhoz, hogy űrutazással új lakhelyet találjon magának az emberiség - erről beszélt a Kaposvári Egyetem senior képzésén dr. Horváth András csillagász, űrkutató. A szakember szerint a rohamosan fejlődő űrkutatás már tucatnyi jelöltet talált második Földnek, ahol a felszín, a hőmérséklet is hasonló lehet bolygónkéhoz.

Ismerik már a kutatók azokat a világokat, amelyek Földként szolgálhatnak a nagyon távoli jövőben. Az űrtávcsövek segítségével be is határolták ezeket.

dr. Horváth András, csillagász, űrkutató:
Most már ilyen tucatnyi jelöltünk van második Földnek. Sajnos ezek nem a Nap körül keringenek, hanem más csillag körül. Ezért, hogy mikor megyünk oda, arra becslést sem merek mondani. De, hát abba gondoljunk bele, hogy 200 évvel ezelőtt hol tartott az emberi repülés, meg most hol tart. Szóval én azt mondanom, hogy évszázados távlatban azért elképzelhető, hogy eljutunk majd oda. De ezt már most kell elkezdeni, hogy megtaláljuk őket. És ennek most egy nagyon nagy virágkora van ezeknek a felfedezéseknek.

A rohamosan fejlődő űrkutatás arra is keresi a választ, hogy mely bolygón, milyen életfeltételek vannak - mondta dr. Horváth András.

dr. Horváth András, csillagász, űrkutató:
Egyelőre a legfontosabb paraméterek a hőmérséklet, legyen légköre, legyen szilárd felszíne. Ezek azok a paraméterek, amelyek a több ezer már ismert más csillag körüli bolygó közül kiválogatják azt a néhány tucatot, ami jó jelölt. És valóban, ezekről csak annyit tudunk, hogy a hőmérséklet, a felszín, a nehézségi gyorsulás, a méret, az a Föld nagyságrendjébe esik.

A csillagászatnak és az űrkutatásnak egyfajta misztikuma van, ennek is köszönhető, hogy nagy az érdeklődés a tudományterület iránt - mondta a Kaposvári Egyetem senior képzésének csütörtöki előadásán dr. Horváth András.

 

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: