Örökbefogadás – a nehéz kezdet
2017.11.09, Csütörtök
Az örökbefogadás egy új, de nehéz kezdet, mind a gyerekeknek, mind a szülőknek. Paulon Viktória 3 gyermekével tapasztalta meg ezt a folyamatot. Történetük alapján mesét írt az anyuka, hogy ezzel is segítse mindazok életét, akik valamilyen módon részesei az örökbefogadásnak. November 9-e az örökbefogadás világnapja.

Paulon Viktória gyermekei 6, 5 és 4 évesek voltak, amikor örökbefogadta őket. Az ő sorosukon keresztül igyekszik könyvében bemutatni az örökbe fogadott gyerekek érzéseit, gondolatait.

Paulon Viktória, szerző:
Inkább a hangulataikból vagy a félelmeikből, amiket aztán az együttélésünk során időnként kiderült vagy előjött, hogy ők mit gondoltak saját magukról, a világról, mennyire voltak elveszettek.

Nem találták helyüket a gyerekek a világban - mesélte az anyuka. A könyv címe Kisrigók, jelképezve az otthont kereső kismadarakat.

Paulon Viktória, szerző:
Nem élik a gyerekek világába ágyazott életét. Hanem egy kicsit magukra hagyott gyerekek. És maguknak kell kitalálni...tehát azt gondolják, hogy őnekik maguknak kell valamit szervezkedni ahhoz, hogy az ő életük valahogyan beérkezzen. Ugye, a mese cselekménye is erről szól, hogy ők, ez a három gyerek, a felnőtteket kijátszva megpróbál valamire eljutni. Ez abból fakad, abból az érzésből, amit ők valaha átéltek, és azt gondolom, hogy minden gondozott gyerek átél.

Az örökbefogadásuk óta 3 év telt el. Azóta rengeteget változtak a gyermekei - mesélte tapasztalatait a szerző.

Paulon Viktória, szerző:
Gyerekek lettek. Az alaphabitusuk az pont olyan, amilyennek megismertük, a vérmérsékletük, de ők ma teljes jogú gyerekek, és gyerek módon élnek és léteznek, és úgy nehezek, ahogy a többi 9, 8 és 7 éves gyerek, vagy úgy könnyűek. Szóval nem különböznek a kortársaiktól, nem látszik rajtuk, nem érződik rajtuk, hogy van egy ilyen óriási történetük, egy ilyen hatalmas kaland mögöttük.

Paulon Viktória könyvével mindazokhoz szól, s mindazoknak igyekszik segíteni, akiket valamilyen formában érint az örökbefogadás, legyen szó szülőkről, gyerekekről, családtagokról vagy éppen iskolatársakról.

 

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: