Nem áldozzák fel a szabadstrandot
2017.10.12, Csütörtök
A helyiek attól félnek, hogy megszűnik a szabadstrand, a vendéglátósok pedig az üzletüket féltik. Nagy port kavart a Balatoni Hajózási Zrt. balatonföldvári fejlesztése. A cég a kikötőt bővítené és modernizálná, segítve ezzel a település turizmusát. Ehhez építene parkolót az önkormányzattól kapott területen, míg az önkormányzat elbontaná a régi, elavult vendéglátóegységeket. Cserébe az üzlettulajdonosok pénzt, vagy egy-egy másik helyiséget kapnának.

Itt, Balatonföldváron található a Balaton legnagyobb férőhellyel rendelkező kikötője, mintegy 400 vitorlással. A kikötő pedig nagy hatással van a település turizmusára is, hiszen több 10 ezer vendéget vonz a hajózás Balatonföldvárra. Éppen ezért bővítene és fejlesztene itt a Balatoni Hajózási Zrt.

Holovits Huba, polgármester, Balatonföldvár:
Épülne végre sokak álmának megvalósítása céljából egy olyan kiszolgáló épület, egy olyan létesítmény, amelyben vizes blokkok, wc-ék, öltözők, illetve modern, a mai kor elvárásainak megfelelő üzlethelyiségek kerülnének kialakításra.

Ehhez az építkezéshez és fejlesztéshez megfelelő méretű parkolóhelyet is kialakítanának a közeljövőben. Ezt azonban a BAHART a saját területén nem tudja biztosítani, ezért is fordultak az önkormányzathoz.

Holovits Huba, polgármester, Balatonföldvár:
25 darab parkoló létesítésének és fenntartásának, illetőleg kizárólagos használatának 15 plusz 5 éves jogát ajánlottuk fel a Bahartnak, ezért cserébe a Bahart a balatonföldvári kikötő bejáratát képező 2238 négyzetméternyi területet adta tulajdonba az önkormányzatnak.

Ez az a terület, amelyen egyébként több büfé is található. Holovits Huba ennek kapcsán úgy fogalmazott: tekintettel a nyári turizmusra, ez a hely nem méltó a vendégek fogadására, hiszen ezek a büfék a 60-as, 70-es években épültek és korszerűtlenek. Ennek kapcsán alakult ki aztán vita néhány üzlettulajdonossal, akik attól tartanak, hogy kisemmizik őket, hiszen a város vezetése modernebb vendéglátó egységeket szeretne létrehozni a régiek helyett. Továbbá a helyiek attól is tartanak, hogy a jelenleg szabadstrandként használt területet elveszik a fürdőzőktől.

Holovits Huba, polgármester, Balatonföldvár:
Nagyon-nagyon súlyos félretájékoztatási kampányt indítottak egyesek arra vonatkozólag, hogy az önkormányzat szabadstrandot, illetve zöld területet áldoz be azért, hogy a Bahart parkoló igényét ki tudja elégíteni. A tegnapi lakossági fórumon ez került tisztázásra.

Erről azonban nincsen szó - tette hozzá a polgármester.

Holovits Huba, polgármester, Balatonföldvár:
A balatonföldvári szabadstrandnak nevezett, de soha kijelölt fürdőhelyként nem működő terület létjogosultsága nincsen veszélyben, ez a zöld terület, ez a partszakasz továbbra is mindenki számára rendelkezésre áll. Mindössze egy 500 négyzetméternyi terület az, amit a Bahart használni fog majd ennek a fejlesztésnek a megvalósítása érdekében.

A korszerűtlen, régi vendéglátóegységek várhatóan ebben a formában megszűnnek, a tulajdonosok pedig vagy egy másik helyen üzemeltethetnek tovább büfét vagy pénzbeli kártérítést kapnak.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: