Jobb árra számítanak a gazdák
2017.10.12, Csütörtök
A fagy és az aszály sem tett túl jót a kukoricának, emiatt közepes mennyiségű és közepes minőségű termésre számítanak a somogyi gazdák. Ennek ellenére a földtulajdonosok jobb felvásárlási árra számítanak, mint az elmúlt években. Ez azt jelenti, hogy a kukorica tonnánkénti ára elérheti a 48 ezer forintot is. A betakarítás már megkezdődött, s előreláthatóan 2 héten belül végeznek is vele.

Már javában aratják a kukoricát a somogyi földeken. Lackovics Sándor azt mondja: a napsütést és a száraz időt ki kell használni, ezért is vetnek és aratnak egyszerre.

Lackovics Sándor, elnök, Barátság Szövetkezet, Magyaratád:
Első körben azokat a kukoricaterületeket hoztuk be, amelyeket ki kellett váltanunk őszi gabonavetésre. Egy kombájnnal dolgozunk jelenleg azért, hogy a szárítónak a működését fenntartsuk, amíg nem fejezzük be az őszi gabonák vetését, ami ezen a héten befejeződik.

A tavaszi fagy miatt kevésbé fejlődtek ki a szemek, de a nyári aszály sem tett túl jót a kukoricának. Ránézésre megfelelő a minőség, bár a laborvizsgálatok még zajlanak - mondja Lackovics Sándor. De nem csupán a minőség miatt aggódnak a gazdák, hanem a mennyiség miatt is. A tavalyi 11 tonnát idén nem sikerül felül múlni.

Lackovics Sándor, elnök, Barátság Szövetkezet, Magyaratád:
Nagyon szórt, mert tulajdonképpen, ahol jég vert terület volt, ott 6-8 tonna. De volt jobb terület is, ahol 9 és fél tonnás. Szerintem a tervünk, a 8 tonna, az meg lesz átlagban.

A kevesebb mennyiség arra sarkalhatja a piacot, hogy magasabb áron vegyék át a kukoricát. A gazdák legalábbis ebben reménykednek. Tavaly átlagosan 40 ezer forintért vették át tonnánkét a kukoricát, idén azonban a 48-50 ezer forintot is elérheti majd ez az összeg.

Lackovics Sándor, elnök, Barátság Szövetkezet, Magyaratád:
Most jelen pillanatban úgy veszem észre, hogy egy kicsit emelkedtek a felvásárlási árak, talán belátják, hogy Európában és világszerte sem lesz az a mennyiség, amit eddig beharangoztak.

Országosan egyébként egyre kevesebben foglalkoznak a kukoricával, hiszen repcét és napraforgót kisebb befektetéssel és magasabb áron lehet eladni.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: