Áts Feriék bőrébe bújtak
2017.10.10, Kedd
Gittegyleti pecséttel bárki hazatérhet, aki ellátogat a Takáts Gyulya Megyei és Városi Könyvtár legújabb tárlatára. A Molnár Ferenc A Pál-utcai fiúk című legendás regény életéről készült interaktív vándorkiállítás 1 hónapra érkezett a somogyi megyeszékhelyre. Akár egy mobiltelefonnal is élményhez juthatnak a gyerekek és a felnőttek, hiszen a QR-kódok üzeneteket rejtenek. Áts Feriék bőrébe ezúttal a Vígszínház művészei bújtak a teátrum Pál Utcai Fiúk musicaljében. Ők mondják el virtuálisan gondoltaikat a regényről.

A budapesti VIII. kerület Pál Utcája költözött a kaposvári könyvtárba. Molnár Ferenc regényének szereplői mellett azt is megtudhatja az érdeklődő, hogy miként is éltek az iskolások a 19. század végi fővárosban.

Szeles Judit - igazgatóhelyettes, Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár:
Nagyon értékes kiállítás ez, nagyon jól összeszedi a Pál Utcai Fiúknak az életkörülményeit, bemutatja a szereplőket, a környezetet, és hát még játszani is lehet.

Hiszen a regényből elmaradhatatlan üveggolyókat is bárki kézbe veheti, de a gitt és a gittegylet sem maradhat ki a tárlatból.

A kihelyezett tárgyak mind-mind a regény történetének korszakát idézik, emellett a jelen is helyet kapott a tárlaton.
Hertelendy Helga, gyermekkönyvtáros, Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár:
Kézzel fogható dolgok, amiket itt láthatunk az asztalon. Tehát ezt mindenki felveheti, megnézheti. Ez például a musical partitúra, ugye a Vígszinház musical partitúrája, akkor láthatjuk a református főgimnázium önképző körének egy-egy füzetét.

A mobiltelefonnak is jó hasznát veszik a tárlat látogatói, hiszen a QR-kódok leolvasásával üzenetek hallhatók. A Vígszínház Pál Utcai Fiúk musical előadásának szereplői vallanak a regényről, s annak mondanivalójáról.


- Sziasztok, Csapó Attila vagyok, én játszom Geréb Dezsőt az előadásban. Számomra a Pál Utcai Fiúk elsősorban a barátságról szól.

Ez a fajta interaktivitás az, ami megnyerheti a regénynek a fiatalabb olvasókat, vallja a könyvtár igazgatóhelyettese.

Szeles Judit - igazgatóhelyettes, Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár:
Lehet, hogy a mai ifjúság a mai regényeken, ami könnyebb nyelvezetűek és a mai korban játszódnak, nehezebben dolgozza fel. Ez a kiállítás ebben is segít szerintem nagy mértékben, hogy közelebb hozza a gyerekekhez ezt a történetet.

A vándorkiállítás alapjául a Petőfi Irodalmi Múzeum korábbi kiállítása szolgált. Az interaktív tartalmak kidolgozásában részt vett a Nemzeti Múzeum, a Vígszínház és a Móra Könyvkiadó, mint a könyv gondozója. A tárlat aktualitása, hogy idén 110 éve született a regény, de a Fábri Zoltán Oscar-díjra jelölt filmadaptációja is kerek születésnapot ünnepel 2018-ban. Szintén jövőre évfordulós Molnár Ferenc is, akinek 2018-ban ünnepelhetjük születésének 140. évfordulóját. A kiállításmegnyitó kapcsán az általános iskolások a filmadaptációt is megnézhették a könyvtárban, így is ismerkedve a történettel.

Horváth Krisztina, magyar tanár, Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola II. Rákóczi Ferenc Tagiskolája:
A mai fiatalokat, elsősorban a fiúkat, mert azért a Pál Utcai Fiúkról azt mondjuk, hogy fiús könyv, elsősorbana fiúkat fogja meg, éppen ezért. S ebből is leginkább a harc, maga a csata. És később kezdenek arra rádöbbenni, hogy ez a csata nem önmagáért zajlik, hanem valami hősies dologért. Hiszen a gyerekeknek a grund az életük. És azon keresztül lehet őket megfogni, kicsit visszafelé. Tehát először a csata, utána kezd el azon gondolkodni minden gyerek, hogy akkor ez miért is volt, hogy megérte-e, hogy Nemecsek feláldozza az életét érte.

A vándortárlat november 7.-éig látható Kaposváron, azt követően Marcaliba majd Fonyódra utazik Molnár Ferenc regényének világa.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: