A munkáltató is segíthet
2017.10.10, Kedd
Október a látás hónapja. Ebben az időszakban egy térítésmentes látásellenőrzésen, szakmai tanácsadáson vehetnek részt azok, akik felkeresik valamelyik, a kampányban résztvevő üzletet. A vizsgálat pedig a megfelelő szemüveg megtalálást is elősegítheti. Nemcsak a keret, hanem a lencse minősége is fontos ma már. Kevesen tudják, hogy a költségekhez a munkáltató is hozzájárulhat egyes munkakörök esetén.

Ramóna közel 5 éve visel már szemüveget. Munkája során monitor előtt ül, korábban sokszor fájt is a szeme emiatt. Ma már korszerű lencse védi a szemét. A szemüveg költségének egy részét a munkáltatója, a Videoton fizette.

Prepok Ramóna:
Hogyha olyan keretet szeretne az ember, van, amikor többe kerül, mint a lencse. De azért az a 20 ezer forint sokban hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben ki tudja fizetni a munkavállaló, hogyha új szemüveg kell neki.

Ramóna nem vált gyakran szemüveget, de tudja, hogy néhány évente be kell ruháznia egy újba.

Prepok Ramóna:
Azért évente kellene járni kontrollra, van, amikor sikerül is eljutnom. A szemem, hál istennek nem romlik olyan ütemben, hogy azért évente kelljen csináltatni. De azért 2-3 évente szükséges.

A kaposvári cég évente közel 20 dolgozó szemüvegkészítését támogatja.

Németh Gábor, munka- és tűzvédelmi vezető, Videoton Holding Zrt.:
A Videoton gondoskodik a munkavállalóiról. A képernyős munkahelyeken dolgozó kollégáknak kétévente 20 ezer forint értékig hozzájárul éleslátás biztosításához, szemüveghez.

A rendszeres orvosi vizsgálaton kiderül, ha valamelyik munkavállalónak nem megfelelő a látása.

Németh Gábor, munka- és tűzvédelmi vezető, Videoton Holding Zrt.:
Először is a munkaköri alkalmassági vizsgálatnál ugye, képernyős munkahelyeknél kifejezetten a látást is vizsgálják. És akinek nem megfelelő, elküldik szakrendelésre.

Egy közel 20 éves egészségügyi minisztériumi rendelet alapján a munkáltató köteles a munkavállalót elküldeni foglalkoztatás-egészségügyi orvoshoz, és utána, ha az üzemorvos úgy ítéli meg, szakorvoshoz, így szemészhez irányíthatja a dolgozót. Ha szükséges, akkor pedig felírják a szemüveget. Azt azonban kevesen tudják, hogy a munkáltató egyes munkakörök esetén támogathatja a szemüveg elkészítését. Ebbe a kaposvári optikába gyakran térnek be olyan érdeklődők, akik munkavégzésükhöz kénytelenek szemüveget viselni. Számukra már igazán korszerű lehetőségeket tudnak kínálni, főként, ha valaki sokat ül monitor előtt, több órán át használ tabletet.

Nagy Réka, látszerész, Família Optika:
Szemüveglencsékre külön kérhető egy úgynevezett blue controll nevű réteg, ami kifejezetten az olyan munkavállalóknak lett kifejlesztve, akik irodai munkába, illetve monitor előtt tartózkodnak több mint 4 órát. És gyakorlatilag ez a réteg megakadályozza a szemünkbe a kék fény jutását.

A kék fény ugyanis fejfájást, szemfáradtságot, szemszárazságot és homályos látást is eredményezhet.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: