Minden műtárgyat hamisítanak
2017.10.10, Kedd
Ma már szinte minden műtárgyat hamisítanak. A festmények mellett bútorokat, ékszereket és szobrokat is másolnak, ezzel pedig nemcsak gazdasági, hanem kulturális kárt is okoznak. A külföldi aukciósházak ugyanis sokszor már fenntartásokkal fogadják be a magyar alkotók munkáit. A témában tartottak kedden konferenciát a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Műtárgyhamisítás Elleni Munkacsoportjának szakemberei.

Néhány éve erről a Rippl-Rónai-festményről hitték azt, hogy eredeti. Végül a szakemberek az alapos vizsgálatoknak köszönhetően bebizonyították, hogy hamis. Rippl-Rónai József festményeit nemcsak manapság másolják előszeretettel, hanem tették ezt a 20. század elején is.

Horváth János Milán, művészettörténész:
A hamisítók azt hiszik, hogy könnyű eset. Ennek az az oka, mert ő, mint a legelső modern magyar művész, Párizsból egy olyan redukált nyelvű festészetet hozott magával, amit amikor Magyarországon a közönség meg a kritika látta, akkor túl egyszerűnek, néha még azt is mondták rá, hogy primitívnek látszik.

A szecesszió sajátosságából adódó egyszerű színvilág, a vonalaknak a követhető, áttekinthető rendszere miatt gondolják sokan, hogy könnyű Rippl-Rónait utánozni. Azonban mesteri rajztudása árulkodó, ezt nem lehet másolni. Mégis sok olyan hamisítvánnyal találkoznak a szakemberek, amelyek megtévesztők lehetnek. Nemcsak idehaza, hanem külföldön is találkozni másolt magyar műalkotásokkal - mondta a kaposvári tanácskozáson Emőd Péter, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Műtárgyhamisítás Elleni Munkacsoport tagja.

Emőd Péter, tag, Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Műtárgyhamisítás elleni munkacsoport:
Gazdasági értelemben a műtárgyhamisítás által okozott kár az nyilván nem összevethető, mondjuk, a hamis gyógyszerek vagy a hamis divatcikkek hamisításával okozott kárral. Ugyanakkor az erkölcsi kár, amit ez okoz, többek között azáltal, hogy a kulturális örökség felhígul, hiszen az életműbe beemelődnek oda nem tartozó elemek is. És nemzetközi presztízsveszteséget is jelent, mert bizony előfordul, hogy egy-egy külföldi aukciós ház nem szívesen vesz be magyar munkát, mert tudja, hogy azok között nagyon sok a hamis.

Azért is kínálják inkább külföldön ezeket a munkákat, mert a hamisítók úgy gondolják, hogy kint kevésbé értenek hozzá. Mint a konferencián elhangzott: nem csak a festményeket másolják előszeretettel.

Emőd Péter, tag, Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Műtárgyhamisítás elleni munkacsoport:
A műtárgyhamisítást nagyon sokan a festményhamisításra szokták leszűkíteni, miközben noha tényleg a festményt hamisítják a leggyakrabban, de hamisítanak szobrot, hamisítanak grafikát, bútort, szőnyeget, ékszert. Gyakorlatilag mindent, ami a műtárgy kategóriájába tartozik.

A szakemberek a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karával együttműködve szervezték meg a tanácskozást. Így a hallgatók a művészeti képzésük mellett az ilyen programokkal plusz tudáshoz juthatnak.

prof. dr. Végvári György, rektorhelyettes, Kaposvári Egyetem:
Hogyha belegondolunk a művészeti képzés elmúlt néhány ezer évébe, hát miről szólt a művészeti képzés? Egy-egy nagy mesterhez odacsoportosultak a diákok, és másolták kezdetben az ő képeit vagy más nagy mesterek képeit. Olyanról is tudunk, hogy megfestettek egy témát és akkor odament a mester, kettőt, hármat belehúzott és aláírta. Ez a 19. században is egy bevett gyakorlat volt. Tehát én úgy gondolom, hogy a hallgatóknak ezzel tisztában kell lenni.

Tény az is, hogy a műtárgypiacon csak az eredeti alkotás az érték, mégis a hamis műveknél a magas árral is próbálják a valódiságot bizonyítani.

Horváth János Milán, művészettörténész:
A hamisítványt is az eredetei árfolyamon próbálják eladni. És az, hogy a hamisítvány mennyibe kerül? A hamisítvány értéktelen. Az, mint műtárgy, nem jön számításba. Tehát annak nem adunk értéket.

Rippl-Rónai József esetében egy eredeti pasztell arckép értékét 3 és 20 millió közöttire becsülik, míg egy olajfestményéért, különösen egy kukoricás képért, 50 milliótól 200 millióig terjedő összeget is kérhetnek.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: