A halételeket népszerűsítették
2017.10.09, Hétfő
3 napon át a halaké és a halételeké volt a főszerep Siófokon. Az immár hagyományos halfesztiválon készült haltepertő, nyurgambócz és óriáskondérban szegedi halászlé is. Így a halas finomságok kedvelői kedvükre válogathattak a kínálatból.

Sorban álltak az 1500 literes kondérnál az ínyencek, hogy ne csak kóstolják, hanem keverjék is a szegedi halászlevet. 3000 adag étel készült itt egyszerre.

Gyanaki Zsolt:
Otthon egy jó halászlé, az 3 tányér minimum.
Ebből a bográcsból jó sok tányér kikerül...
Hát, ebből igen, egy olyan 3 tányérral itt is biztos beburkolok.

Frank Sándor és csapata igazi szegedi halászlevet kínált.

Frank Sándor, Venesz-díjas mesterszakács:
A szegedi halászlének ez a jellemzője, hogy ugye a fejből, a hal csontból vagy szálkából főzünk egy nagyon alapos alaplevet. Nagyon komolyan át kell passzírozni, hogy csak a hófehér csont maradjon meg. És ebbe az alaplébe befűszerezett filézett halat belerakni.

A jó halászléhez pedig elengedhetetlen a minőségi hozzávaló is - vallják a szegediek.

Frank Sándor, Venesz-díjas mesterszakács:
Mindig idézni szoktam Benke Laci kollegámat, aki szokta mondani, hogy egy jó halászléhez öt dolog szükségeltetik. Kell a vöröshagyma, de, ha lehet, az makói, kell hozzá só, de, ha lehet, akkor az legyen parajdi. Legyen hal benne, az ugye legyen szegedi, és jófajta szegedi paprika is szükségeltetik és még hozzá egy kis víz.

Volt, aki a főzés fortélyai helyett inkább a kóstolást választotta.

Völgyi János:
Ízlik, ízlik, úgyhogy nincs vele probléma.
Mitől jó a halászlé Ön szerint? Mitől lehet jó?
Nem értek a főzéshez, de ízlik, ízlik, az a lényeg.


A tavaly sikeres street food ételt, a halacsintát is meg lehetett kóstolni a Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakgimnázium és Szakközépiskola standjánál. A kreatív séf az idei halfesztivál versenyére is előrukkolt egy újdonsággal, ez pedig nyurgambócz.

Nagy Róbert, oktató, kreatív séf, Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakgimnázium és Szakközépiskola:
Ez egy nyurgaponty húsából töltött kelttésztagombóc, amit kifőzünk. Ugya a nyurgaponty húsát nagyon finoman beízesítettük, megtöltöttük. A bőrét lenyúztuk és sütőben jól megsütöttük, összetörtük, ledaráltuk, ez a pontybőrmorzsák. És ugyanennek a halnak a tejéből készítettünk egy haltejsodót, amit majd a végén fogtok látni, az már be van tárazva, és úgy fogjuk tálalni, hogy ezzel nyakonöntjük és a börmorzsával megszórjuk.

Zsolt fiaival a halacsinta után a nyurgambóczot sem hagyta ki.

Kapin Zsolt és kisfia:
Finom volt a halacska?
Igen.

Siófokiként Zsolt minden évben ellátogat a halfesztiválra, ahol a hagyományos ízeket és az ínyencségeket is keresi - mondta.

Kapin Zsolt:
Nekem a hal az egyik kedvenc ételem, úgyhogy az ilyen különlegességekre pedig mindig ilyen nyitott vagyok, az újdonságokra.

A haltepertőn, a sült halon át a halászléig széles kínálatból válogathattak a Siófokra látogatók. Nemcsak a turistákat várták a halfesztiválra, hiszen immár hagyományosan a helyi civil egyesületek is fakanalt ragadtak.

Witzmann Mihály, országgyűlési képviselő, Fidesz:
Ezek a rendezvények arra is kiválóak, hogy egy mozgalmas nyár után a helyiek egy kicsit ismét közösségbe kovácsolódjanak. Helyi civil szervezetkben Siófok városa mindig is nagyon gazdag volt. Szerencsére ez így van ma is. És nagyon jó azt látni hogy számos sátorban készültek halászlevekkel, mindenféle ínyencségekkel.

A siófoki halfesztivál őszi programként is szolgál a Balatonnál, ahol ebben az időszakban a gasztronómiáé a főszerep. A cél pedig az, hogy ne csak nyáron, hanem egész évben, így most is tudjanak tartalmas kikapcsolódást kínálni a települések.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: