A nyugdíj miatt aggódnak
2017.10.09, Hétfő
A 18-29 év közötti korosztály úgy vélekedik, hogy előre láthatóan 65 éves korában vonulhat majd nyugdíjba -ez derült ki a Groupama Biztosító országos kutatásából. Az általunk megkérdezett egyetemi hallgatók nagy része is inkább biztosra megy, épp ezért sokan már most takarékoskodnak időskorukra. Witzmann Mihály kormánypárti országgyűlési képviselő Híradónknak azt hangsúlyozta: 2010 óta magyar kormány számos intézkedéssel segítette a nyugdíjasokat.

Sok fiatal úgy véli: még jobban kitolódhat majd a nyugdíj korhatár, így ennek a generációnak jóval többet kell dolgoznia azért, hogy nyugodt, békés időskora legyen.
Keresztes Viktória, egyetemi hallgató
Szerintem nagyon kitolódik most már a nyugdíj korhatár, egyre többet kell dolgozni szerintem. A legtöbb fiatalnak most már nagyon sokat kell dolgozni, hogy kaphasson nyugdíjat. Szerintem 65 körül, szerintem én erre számítok.

Akad olyan fiatal is, aki ennél jóval sötétebben látja a jövőt.

Müller Stefánia, egyetemi hallgató:
Szerintem, amire én oda kerülnék, már nem kapok nyugdíjat.

Jelenleg az, aki 1954-ben született, a 63. életévének betöltését követő 183. nappal jogosult öregségi nyugdíjra, amíg az 1957-es születésű személyek már két évvel később, 65 éves korukban mehetnek nyugdíjba. A 18 és 29 év közötti korosztály ezért is előrelátó és már most rendelkezik megtakarítással.

Keresztes Viktória, egyetemi hallgató:
5 éves koromtól van egy bankszámlám, ahova gyűjtöm a pénzt és azóta, ha kapok valamit, azt mindig beteszem, hogy szépen kamatozzon és félre tudjak majd tenni.

A Groupama Biztosító által készített kutatásból az derül ki: a legfiatalabbak, a 18-29 év közötti lakosság a várható élettartamot a nők esetében 86, míg a férfiak esetében 82 éves korra teszik. A nyugdíjba vonulás várható idejét mindkét nem 66 éves korra prognosztizálja, a válaszok alapján így az is kirajzolódik, hogy a hölgyek 20, a férfiak 16 nyugdíjban eltöltött évre készülnek.

Müller Stefánia, egyetemi hallgató:
Igyekszek minél többet félre rakni, mert, ennek a korosztálynak nem lesz.

Az általunk megkérdezett fiatalok válaszaiból kiderül: 22 millió forintot kellene félretenniük a pénzügyileg stabil öregkorhoz. Az öngondoskodás mellett a magyar kormány is mindent megtesz azért, hogy mindenki számára biztosítottak legyenek a nyugodt nyugdíjas évek - erről beszélt Híradónknak Witzmann Mihály kormánypárti országgyűlési képviselő elmondta:

Witzmann Mihály, országgyűlési képviselő, Fidesz:
A kormány szándékai között idén is lesz a nyugdíjasok számára Erzsébet-utalványok kézbesítése, amely egy kis könnyebbséget jelent a számukra. 2010 óta, amióta a polgári kormány hivatalba lépett összességében 23 százalékkal nőtt a nyugdíjak összege. Többek között voltak olyan intézkedések is, például a rezsi csökkentés, amelynek köszönhetően egy nyugdíjas háztartásban 100 ezer forintos éves szintű spórolást tudnak felmutatni. Természetesen mindannyian érezzük, hogy ez egy fontos kérdés és a jövőben a nyugdíjasok számára a kormány mindent el fog követni, hogy ezeket az eredményeket megőrizze.

Így - az országgyűlési képviselő szerint - a fiataloknak sem kell aggódniuk a nyugdíj miatt.

 

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: