Jó hangulatban idézték fel a hagyományokat
2017.10.09, Hétfő
Mondókákkal és énekekkel is felidézte a szüreti hagyományokat a Balaton Táncegyüttes szombaton, a siófoki gyermek táncházában. A Somogy Zenekar közreműködésével élő muzsikára rophatták a kicsik és szüleik, hiszen családi kikapcsolódás már ez a program.

Az ősz adta a témáját a Balaton Táncegyüttes táncházának, ahol gyerekek és szüleik is együtt játszottak, énekeltek, táncoltak, így Zoé anyukája is.

Benyusné Gerván Ágnes:
Az elején nagyon bátortalan volt, úgyhogy kénytelen voltam egy kicsit besegíteni.
Ki érzi jobban magát, a gyerek vagy a szülő?
Még nem tudjuk, majd hazafele kiderül. Mi jól érezzük magunkat, remélem, hogy most már ő is bemelegedett.

Bence több játékban is szerepet vállalt, táncolt, fogócskázott a népzenére.

Kuczi Bence:
Játszottunk, meg ilyesmiket csináltunk és nagyon jó volt.
Mi volt a legjobb benne?
Hogy sokat tudtunk játszani.

Ez, vagyis a játszva, szórakozva táncolás a célja a programnak, amely a hagyományokra alapoz.

Laczkó Kriszta, Balaton Táncegyüttes:
Népi játékoknak a lényege, hogy játszva tanuljanak a gyerekek. Minden olyan dolog benne van ezért, ami a felnőttek életéhez kötődik. Akár tényleg a munka, a munkára, ha gondolunk, vagy a gyermekneveléssel kapcsolatos szokásokat, mindent így tanultak régen a gyerekek a játékokon keresztül.

A Balaton Táncegyüttes siófoki gyermek táncházába minden hónap első szombatján várják a családokat, hogy felelevenítsék a tradíciókat és új mondókákat, népdalokat tanuljanak a kicsik.

Tamás Lóránt, elnök, Balaton Táncegyüttes:
Ugye alapvető dolog egy felnőtt táncegyüttes életében, hogy ez egy folyamatos probléma, az utánpótlásra arra oda kell figyelni. Ez egy intézményfüggetlen rendezvény, bárhonnan a déli partról, egészen messziről. Most már törzsközönségünk is van, akik rendszeresen visszajárnak. Úgyhogy, valóban, nem titkolt szándékunk, hogy a piciket megtartsuk és ebbe az irányba, ugye az érdeklődésüket azt terelgessük a Balaton Táncegyüttes felé.


A Balaton Táncegyüttes gyermek táncházát a jövőben is a jeles ünnepek, illetve a hagyományok köré szervezik.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: