Több jut iskolák fejlesztésére
2017.10.06, Péntek
Fűtés, víz és áram korszerűsítésre, számítástechnikai berendezésekre, Erzsébet-táborokra, valamint digitális fejlesztésekre is több pénzt fordíthatnak az iskolák Somogy megye 4-es számú választókerületében. 43 intézmény összesen 2 milliárd forintot nyert az Emberi Erőforrás Operatív Programban és a Határon Túli Pályázatokon. A siófoki sajtótájékoztatón Witzmann Mihály a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: országosan történelmi összeget, mintegy 81, 5 milliárd forintot költ a kormány az iskolák fejlesztésére.

Tantermeket és fejlesztő szobákat is kialakítanak majd a siófoki Beszédes József Általános Iskolában. De szeretnék az áram és a csatorna hálózatot is korszerűsíteni. Nem csupán ebben az iskolában van szükség a rekonstrukcióra - fogalmazott Gruberné Kis-Pál Andrea a Siófoki Tankerületi Központ igazgatója.

Gruberné Kis-Pál Andrea, igazgató, Siófoki Tankerületi Központ:
Nagyon lerobbant az infrastruktúra, a másik pedig, hogy hátrányos helyzetű településeken találhatóak ezek az intézmények, ahol nem volt eddig mód fejlesztésre.

A Siófoki Tankerület intézményeiben, például Andocson, Ádándon, Balatonszabadiban és Zamárdiban, mintegy 11 ezer gyermek tanul. A fejlesztésükhöz szükséges eszközök nagy része elavult. Most azonban, mintegy 2 milliárd forintot fordíthatnak eszköz-és infrastrukturális fejlesztésre. Emellett Siófokon természettudományi laborokat és számítástechnikai központokat is létrehoznak majd, hogy a diákok tapasztalati tudását kamatoztassák.

Kovács Tamás, pályázati igazgató, Siófoki Tankerületi Központ:
A Lego Mindstorms arról szól, hogy azok a gyermekek, akik mondjuk a fiatal lányok csoportja nekik adunk olyan lehetőséget a kezükbe, hogy az informatika, mint kitörési pont tudjon az életükben megjelenni a továbbtanulásuknál. 9.10 éves korban elkezdenek programozni, elkezdenek eszközöket használni és meg tudják tapasztalni azt, hogy ezek az eszközök hogyan működnek a gyakorlatban.

Történelmi összegből, mintegy 81, 5 milliárd forintból fejleszthetnek az általános iskolák az egész országban - fogalmazott Witzmann Mihály a siófoki sajtótájékoztatón. A térség országgyűlési képviselője kiemelte: a magyar kormány az OECD országok és az Európai Uniós átlag felett költ az oktatási intézményekre.

Witzmann Mihály, országgyűlési képviselő, Fidesz:
Nagyon jól dolgoztak, öröm volt lobbizni ezekért a pályázatokért, hiszen összességében, több, mint 2 milliárd forintos fejlesztés engedésére nyílt módunk és lehetőségünk. Ez az országos átlagnak a 2,6-szerese. Azt hiszem, hogy mind infrastrukturális pályázatokban, mind egyéb módszertani pályázatokban nagyon szép eredményeket értek el az iskoláink. Csak infrastrukturális fejlesztésekre 1,4 milliárd forintot nyertek el a térség iskolái. Ezen kívül határon túli, határon belüli iskolai együttműködésre, digitális fejlesztésekre, Erzsébet-táborokra, helyi iskola központi fejlesztésekre nyertek el nagy arányban pályázatokat.

A fejlesztések és a korszerűsítések akár már idén megkezdődhetnek.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: