A halat népszerűsítik
2017.10.06, Péntek
A halászlétől a sült keszegen egészen a harcsa chips-ig minden finomság megtalálható a siófoki Halfesztiválon. A 3 napos rendezvény célja a halfogyasztást népszerűsítse. Emellett kikapcsolódásra is kiváló alkalmat nyújt a fesztivál, hiszen koncertek, játszóház és kézműves sarok is várja az érdeklődőket.

Bodó Iván, halászati mérnök, Balatoni Halászati Nonprofit Zrt.:
Kezdeném a dévér keszeggel, a Balatonban ebből van a legtöbb, a Balaton ezért keszeges tó. Aztán a gyönyörű piros uszonyosokat mindenki megismeri, ez a vörös szárnyú keszeg, ahogyan a régi népdalokban is éneklik a halászok. A jász keszeget szeretném még megmutatni.

De compó, küsz, karika keszeg és bodorka is gazdagítja a Balatoni Halászati Nonprofit Zrt akváriumát a siófoki Halfesztiválon. Bodó Iván azt mondja: a balatoni kopoltyúsok és a tógazdaságban nevelt, őshonos magyar halak íze egyedülálló. Ebben pedig az ott dolgozó szakembereknek is nagy szerepük van.

Bodó Iván, halászati mérnök, Balatoni Halászati Nonprofit Zrt.:
Abszolút zsírszegény és mellék íz mentes. Egyébként a tógazdasági halaink is ilyenek. Mi a tógazdaságban neveljük és szaporítjuk a pontyokat és minden más egyéb halfajtát. De nem csak a pontyok szaporításával és nevelésével foglalkozunk, hanem nagyon sok olyan halfajjal, ami a Balatonban őshonos. Tulajdonképpen nekünk most nekünk ez a dolgunk, hogy a Balaton halállományát pótoljuk és nem csak a pontyot, hanem a balin, a vörös szárnyú keszeget, a compót, sorolhatnám még a halfajokat.

A siófoki Halfesztiválon természetesen nem csak nézni, hanem kóstolni is lehet a kopoltyúsokat. Sütve, rántva vagy éppen halászlének, kinek a saját ízlése szerint.

Szűcs László, halsütő:
Nekünk szerencsére vannak balatoni halaink, a keszeg, a fogas, a ponty és ezeket nagyon szeretik. Főleg a keszeget, mert az nagyon rég óta híres Siófokon, meg a strandokon. EZ megy a legjobban. De a ponty patkó, a fogas filé, a süllő egészben.

Ennél a sátornál például szegedi filézett ponty hallevet és szegedi haltepertőt is lehet vásárolni. A siófoki Halfesztiválon a legjobb kopoltyús ételeket zsűrizik is majd. A 3 napos programok pedig az egész családnak kikapcsolódást nyújtanak, hiszen koncertek, kézműves sarok és játszóház várja az ide érkezőket.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: