Jön a bárányhimlőszezon
2017.10.06, Péntek
A bárányhimlő az egyik leggyakoribb, leginkább az őszi-téli szezonban tomboló járványos gyermekbetegség. Elsősorban zárt közösségben okoz járványt: cseppfertőzéssel és légáramlattal terjed, de a használati tárgyak is közvetítik. Megelőzésében segít a védőoltás.

A bárányhimlő a kisgyermekek, óvodások megbetegedése, melynek rendkívül fertőző volta miatt szinte minden gyermek átesik rajta. A lappangási ideje 14-21 nap - tudtuk meg dr. Varga Edit járványügyi osztályvezetőtől.

dr. Varga Edit, járványügyi osztályvezető, SMKH:
A jellegzetes tünetek, amik általában először egy általános fertőzésre utaló tünetek, ami a láz, köhögés torokfájás, és aztán megjelennek a jellegzetes kiütések, ami alapján a betegség egyértelműen beazonosítható. Ezek a kiütések általában az arcon és a testen jelennek meg és utána terjednek tovább.

A kiütések a nyálkahártyákon is megjelenhetnek, ami jelentős szenvedéssel járhat a gyermek számára. A kiütések viszketnek is, ezáltal könnyen felül fertőződhetnek. Akár súlyos szövődmények is kialakulhatnak - tette hozzá dr. Varga Edit. Azonban van megelőzési lehetőség, csak élnünk kell vele.

dr. Varga Edit, járványügyi osztályvezető, SMKH:
A leghatékonyabb megelőzés a védőoltás. Javasolt még az óvodába kerülés előtt beoltani a gyermekeket, a védőoltásnak körülbelül 2 hét múlva alakul ki a hatása. Javasolt egy második oltás beadása is, azért, hogy a megfelelő hatékonyságot elérhessük.

A doktornő felhívta a figyelmet arra, hogy védőoltást nem csak megelőzésre lehet beadatni.

dr. Varga Edit, járványügyi osztályvezető, SMKH:
Valaki bárányhimlős beteggel találkozott, és ő úgy tudja, hogy ő még nem esett át bárányhimlőn, akkor a találkozás után 72 órán belül van esély arra, hogyha megkap egy ilyen védőoltást, akkor neki sokkal enyhébbek lesznek a tünetei vagy nem is lesz beteg.

Egy oltással tehát megelőzhető a bárányhimlő, ne tegyük ki magunkat, illetve gyermekeinket ennek a fertőző betegségnek.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: