A legégetőbb kérdésekről tanácskoztak
2017.10.05, Csütörtök
A tanárhiány, a differenciált béremelés és gyermekek túlterheltsége – a Pedagógusok Szakszervezete szerint ezek a köznevelés megoldandó kérdései. A szervezet elnök csütörtökön, Kaposváron arról beszélt: még mindig nagyon alacsony fizetésért dolgoznak a pedagógusok. Mindeközben Rétvári Bence államtitkár azt hangsúlyozta: elsőként ezen a területen indították el az életpályát és a béremelést, s öt év alatt ennek köszönhetően 50 százalékkal nőttek a keresetek.

Összegezték az elmúlt év eseményeit valamint a köznevelés legégetőbb kérdéseiről is tanácskoztak a Pedagógusok Szakszervezete megyei tanévnyitó titkári értekezletén . Galló Istvánné elnök szerint a pedagógus hiány óriási méretek ölt és nemcsak egy-egy településen, hanem országszerte gondot okoz.

Galló Istvánné, elnök, Pedagógusok Szövetsége:
Vannak olyan osztálycsoportok, ahol szeptember óta szakóra angolból, kémiából, fizikából nem volt, mert nem volt szakos tanár. De ugyanilyen nagy hiány van a gyógypedagógusokból, a logopédusokból, egyszerűen nincs szakember.

A szaktanárok ezért túlterheltek. A helyettesítések, túlórák száma nagyon magas - tette hozzá Galló Istvánné. A PSZ elnöke úgy véli: a pedagógusok heti 30 óra után fáradtak, ez pedig a diákoknak sem jó. Sokan pedig még mindig alacsony bérekért teszik mindezt - emelte ki a szakszervezeti vezető.

Galló Istvánné, elnök, Pedagógusok Szövetsége:
2018 január elsejétől a garantált bérminimum Magyarországon 180.500ft. Ennyit keres egy szakmunkás, egy érettségivel rendelkező szakmunkás. A főiskolát végzett, pályakezdő pedagógusnak a bére, a pedagógus tábla szerint 177. e ft. Kevesebb mint egy szakmunkásé.

Mindeközben Budapesten Rétvári Bence államtitkár azt hangsúlyozta: elsőként ezen a területen indították el az életpályát és a béremelést, így öt év 50 százalékkal nőttek a keresetek. A PSZ szerint nemcsak a pedagógusok, hanem a gyermekek is túlterheltek. Galló Istvánné szerint még csak egy bő hónap telt el az iskola kezdés óta, de a diákok már fáradtak.

Galló Istvánné, elnök, Pedagógusok Szövetsége:
Amikor a sztrájkbizottság a tanuló terhelés csökkentését nagyon hangsúlyozta, nem talált meghallgatásra. Agyon vannak a gyerekek terhelve. Igaz, hogy készül az új nemzeti alaptanterv, de mikor lesz abból valami?

A megoldásra váró feladatokkal kapcsolatban a Pedagógusok Szakszervezete a jövőben is hallatja majd a hangját - hangzott el a fórumon.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: