Kalandsétány a lombok között
2017.10.04, Szerda
Fákra épített ösvénnyel, és egy 10 méteres csúszdával gazdagodott a Desedai Kalandpark. A 6 méter magasban, a lombok között futó kalandsétányt az Erdők hete programsorozat keretében adták át. A 20 millió forintos beruházást a Sefag Zrt. önerőből hajtotta végre, s a céljuk, hogy a természetet közelebb hozzák a legkisebbekhez is.

Izgatottan vették birtokba a gyerekek a Desedai Kalanderdőben átadott lombkoronaszinten levő ösvényt. Az új attrakcióról nem csupán a kilátás szép. A kivitelezésnél a legkisebbekre is gondoltak, hiszen egy 10 méteres csúszdát is beépítettek.

Tódor Nikolett Éva:
Nagyon jó.

Mi tetszik benne?
Hát nem tudom, de nagyon jó.

A gyerekek tetszését nem csupán a fákra épített ösvény nyerte el. Mint mondják: nagyon szeretik a Deseda környékét is.

Én nagyon szeretem a természetet, olyan szép.
Meg az is jó, hogy az erdőben van.

45 éve kezdte meg a Sefag Zrt. jogelődje a Deseda melletti erdő átalakítását parkerdővé. Azóta folyamatosan fejlesztik a tó környékét. Az elmúlt években mintegy 2 milliárd forintot fordítottak játszóterekre és kerékpárútra. A most átadott, 6 méter magas kalandsétány mintegy 20 millió forintból épült. Az itt dolgozó szakemberek azt mondják: a fából készített attrakció tökéletesen beleillik a desedai erdő világába.

Erdősi Gyula, kerület vezető erdész, Deseda:
Különleges fák, növények, bokrok, virágok találhatóak benne. A vaddisznótól kezdve mindenféle vaddal rendelkezünk, néha ők is láthatóak. A kalandpontok, amik a Gombási Parkerdőben vannak, végig lehet őket járni. Két tanösvényünk van, korosztálynak megfelelően. Játszóterek és egyebek.

A város további fejlesztéseket tervez a következő évre a Deseda környékén - erről beszélt Szita Károly polgármester, aki hozzátette: 500 millió forintot fordítanak majd a beruházásokra.

Szita Károly, polgármester, Kaposvár:
Egyik ilyen fejlesztés lesz, hogy vízitúra útvonalat alakítunk ki a Desedán 5 kilométer hosszan. Ehhez mi adunk kajakot és kenut, és ha kell, akkor oktatót is, kísérőt is, és 5 kikötőt is kialakítunk. Padokkal, információs táblákkal, hogy körbe lehessen kajakkal és kenuval is járni a Desedát.

Emellett megújul majd az a híd is, ami a partot köti össze az arborétummal.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: