Veszélyesek a hamis gyógyszerek
2017.10.03, Kedd
A gyógyszerhamisítás óriási üzlet. A világ gyógyszerforgalma egy év alatt 1000 milliárd dollár, és ennek tíz százaléka illegális csatornákon folyik. A százmilliárd dolláros üzlet vámszedői ellen indítottak 2008-ban harcot a világ több mint száz országában. Idén szeptember 12-19. között zajlott a X. Pangea nemzetközi razzia, amely a hamis gyógyszerek forgalmazása és az engedély nélküli internetes patikák felszámolása ellen irányult.

Az Interpol vezetésével és az Europol támogatásával indított akció során 123 országban 25 millió hamis tablettát foglaltak le mintegy 12,8 milliárd forint értékben. A nemzetközi akció keretében a magyar hatóságok több mint 100 ezer darab, összesen 160 millió forint értékű hamis gyógyszerre csaptak le. Az Europol szakértőicsoportot küldött Magyarországra, akik a hazai pénzügyőrökkel együtt a budapesti nemzetközi repülőtéren hajtottak végre ellenőrzéseket.

Chris Vansteenkiste, vezető, Europol Hamisítás Elleni Egység:
A Pangea során mindennapi tevékenységeink között szerepel támogatni a tagállami kollégákat feladataik ellátásában. Ez a mobileszköz megkönnyíti a vámos kollégák munkáját, akik csomagok ezreit vizsgálják át, ahogy itt a nemzetközi postakicserélő üzemben is látjuk. Ez az eszköz 20 másodperc alatt tudja beazonosítani, hogy egy gyógyszer hamis-e.

A pénzügyőrök munkáját nem csak a technika, de a speciális kiképzésben részt vett kutyák is segítik. Eredményességüket mutatja a több mint 100 ezer darab lefoglalt tabletta, melyek legnagyobb része fájdalomcsillapítókból, epilepszia elleni készítményekből, mentális zavar megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszerekből és potencianövelő tablettákból állt, de nagy mennyiségben kerültek elő étrend-kiegészítő szerek is.

Dr. Ilku Lívia, vezető, HENT Gyógyszerhamisítás Elleni Munkacsoport:
A gyógyszerhamisítás ma már a szervezett bűnözés része, ezért nagyon fontos, hogy csak szervezetten tudunk ellene fellépni, pont az ilyen szervezett akcióknak az eredménye az, hogy Magyarországon is találtak hamis gyógyszergyárat 2014-ben és 2017-ben is. Egészen elképesztő laboratóriumi körülmények között gyártottak gyógyszert itt nálunk Magyarországon.

A nemzetközi program részeként az ORFK munkatársai szeptember 12-én több megyében és a fővárosban tartottak összehangolt akciót a tiltott teljesítményfokozók és más illegális gyógyszerkészítmények ellen. Ennek során Kaposváron is találtak illegális teljesítményfokozó szereket. A gyógyszertárak internetes oldalán legálisan is lehet rendelni vény nélkül kiadható gyógyszereket, azonban az illegális gyógyszerek megvásárlása, nagyon veszélyes - tudtuk meg Győrbíró Lászlótól, a kaposvári Szigeti Gyula gyógyszertár egységvezetőjétől.

Győrbíró László, egységvezető, Szigeti Gyula gyógyszertár:
Azok a gyógyszerek, amiket az internetről szereznek be, illegális forrásból származnak, nagyon veszélyesek. Nem lehet tudni, hogy milyen alapanyagokból készítik. Jobb esetben nincs benne hatóanyag, rosszabb esetben pedig valami mérgező szer lehet benne.

Több esetben az emberek azért vásárolnak illegális gyógyszereket, mert olcsóbban jutnak hozzá. Leginkább fogyasztószereket, teljesítményfokozó szereket vásárolnak.

Győrbíró László, egységvezető, Szigeti Gyula gyógyszertár:
A fogyasztószerekkel már volt itthon is mérgezés, olyan anyagokat tartalmazott a fogyasztószer, ami miatt a betegek a kórházba kerültek.

A gyógyszerhamisítást igazán a fogyasztók tudatos döntései tudják visszaszorítani. A kereslet ezek iránt a gyógyszerek iránt akkor csökkenhet, ha a fogyasztók felmérik, hogy mekkora kockázata van az esetleg olcsóbb, ám bizonytalan minőségű és tartalmú gyógyszereknek.

 

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: