Megelevenedtek a hagyományok
2017.10.02, Hétfő
Új borral, pogácsával és népi játékok felelevenítésével rendezték meg a 11. Siófok-Kiliti Szüreti felvonulást. Az eseményen – amelyre több százan voltak kíváncsiak - Witzmann Mihály a térség országgyűlési képviselője arról beszélt: az ősz egyik legértékesebb hagyományőrző programja a szüreti felvonulás.

Népi játékok, népdalok és mondókák is megelevenedtek Siófok-Kiliti utcáin. Az általános iskola és az óvoda műsorából pedig a néptánc sem maradhatott ki. A szüreti felvonuláson kisbírót is választottak.

Nagy Richárd, kisbíró:
Különösebb feladatom nincsen, mint tetszelegni a népnek és osztanom kellene az észt, és figyelnem kell a népre, hogy ne vigyék túlzásba az ivászatot.

A fiataloktól nem áll messze a hagyományőrzés.

Gazdag Kamilla, bíróné:
Én nagyon szeretek ilyenben lenni, mert anyukám erdélyi és az ő ruhája is nagyon szép és nagyon szeretem azt is viselni.

A szüreti menetre sokan voltak a kíváncsiak, az idősebbek pedig az egykori mulatságok hangulatát is felidézték.

Hortobágyiné Juhász Lívia:
Nem volt ilyen gazdag műsorban, de akkor is nagyon szépek voltak.

Immár 11 éve évről évre felelevenítik a szüreti hagyományokat Siófok-Kilitin. Hiszen a cél, hogy a fiatal generáció is megismerje mindazt, ami egykor teljesen természetes volt.

Csanádi József, szervező:
Ez az összeg az általános iskola gyerekeire lesz fordítva. Próbáljuk feleleveníteni immár 11 éve, a régi módikat a fiataloknak, illetve a gyereknek, bevonva a Máltai Szeretetszolgálatot és természetesen az általános iskolát.

Az őszi szezon egyik legértékesebb rendezvénye a szüreti felvonulás - mondja Witzmann Mihály a térség országgyűlési képviselője.

Witzmann Mihály, országgyűlési képviselő, Fidesz:
Ezek a hagyományőrző rendezvények nem csak egy kiváló hangulatot teremtenek, nem csak egy közösségi élményt biztosítanak az itt élők és az idelátogatók vendégek számára, hanem egy bizonyos fő hajtást is jelentenek. Több évszázadnyi múlt hagyományainak megóvása, átörökítése szempontjából.

Az érdeklődők természetesen ételt és italt is kaptak, a finom pogácsát egy kiváló borral kísérhették.

(Somogy TV, Híradó)

 

Hozzászólás: