Évtizedekig észrevétlenül rombol
2017.09.29, Péntek
Magyarországon körülbelül 100 ezer Hepatitis-C vírushordozó él. Világszerte ez a szám eléri a 70 milliót. A HCV hazánkban évente körülbelül 3000 beteg májzsugorának kialakulásáért és 600 májrákos esetért is felelős. A páciensekben gyakran évtizedekig lappang észrevétlenül a betegség, éppen ezért kell rendszeres szűréseken részt venni. A Kaposi Mór Oktató Kórházban is kampányt indítottak a Hepatitis-C ellen.

Annyit fogsz érezni, mint ha egy vércukormérésen lennél, csak az ujjbegyed bökjük.

Csupán egy apró tűszúrásból megállapítható, hogy fertőződött-e a páciens a Hepatitis-C vírussal. Alig néhány percet vett igénybe a szűrés. Ez a nő, bár az arcát nem vállalta, Híradónknak elmondta: több balesete és műtétje is volt, éppen ezért tartja fontosnak, hogy megvizsgáltassa magát.

Általában sokat foglalkozom az egészségemmel, amióta az eszemet tudom, kiskorom óta.
Miért?
Rengeteg velem született problémám is van meg szerzett is, baleset, miegymás.

A közhiedelemmel ellentétben nem a közös tű, hanem a közös fecskendő használata jelent komoly kockázatot ebben a csoportban. A kábítószerélvezők 50-90 százalékánál mutatható ki HCV-fertőzöttség. Több évtizede a vérátömlesztés is nagy kockázattal járt, mára azonban minden technikai felszerelés adott annak kiszűrésére.

dr. Hunyady Béla, professzor, Kaposi Mór Oktató Kórház
Emberről emberre terjed, és olyan úton kapják meg általában egymástól az emberek, hogy valamilyen eszköz vagy vér vagy más testnedv közvetíti. Ezért elsősorban azok veszélyeztetettek, akik vagy vérátömlesztést kaptak vagy nagyobb vérmennyiség készítményt kaptak különösen 1992 előtt, amikor még nem szűrték ezt a vizsgálatot.

A vírus észrevétlenül lappang a szervezetben és gyakran évtizedek múltán fedezik fel a jelenlétét..

dr. Hunyady Béla, professzor, Kaposi Mór Oktató Kórház
Csak utána, hirtelen jelennek meg a jelei a már súlyos májbetegségnek, amit májzsugornak nevezünk, és utána a májzsugor következményei is megjelennek, amik sokszor nem uralhatóak, beleértve azt, hogy valakinek vérzik a gyomra emiatt vagy súlyos sárgasággal, a hasban folyadék felszaporodással vagy éppen májrákkal találkozunk a klinikumban.

Magyarországon körülbelül 100 ezer Hepatitis-C vírushordozó él napjainkban, és jelenleg stagnál a fertőzöttek száma. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy sokan még mindig nem járnak rendszeresen szűrésre.

dr. Hunyady Béla, professzor, Kaposi Mór Oktató Kórház
Igen alacsony a kezelésbe kerültek száma az egész világon. Egyes kalkulációk szerint 70 millióra becsülik a fertőzötteket a világon, kevesebb, mint 5 százalékuk került kezelésbe. Magyarországon talán ennél picit jobb az arány, de itt is legalább 20 ezer ember nem kerül kezelésre, de nem is tud a betegségéről.

A Kaposi Mór Oktató Kórházban nem csupán ma tartottak Hepatitis-C elleni szűrést. Az intézményben minden pénteken várják azokat, akik szeretnének részt venni a szűrésen.

 

Hozzászólás: