Gasztro Randi a Balatonnál
2017.09.28, Csütörtök
Zöld dió befőttet, vargányaport, fokhagymás tökmagkrémet, bio csomagolóanyagokat és bio tisztítószereket is bemutattak az első balatoni Gasztro Randin. A programra közel 30 somogyi és Balaton környéki kistermelő érkezett különlegességeivel. A cél, hogy a vendéglátóhelyek tulajdonosait és a kistermelőket egy fedél alá hozzák, így elősegítve az együttműködésüket. Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke Híradónknak elmondta: egyre fontosabb az éttermek számára, hogy kiváló minőségű magyar termékekből készítsék az ételeiket.

Vrancsik Tibor, gombaszakellenőr, Somogyegres:
Vargánya gomba van a ládában, ezek között van bronzos és ízletes vargánya, ennek étkezési szempontból nincsen jelentősége. Ugye, ezek az árusítható fajták közé tartoznak.

Ezen kívül vargányaport, savanyított sárga géva gombát és zöld dió befőttet hozott kóstolásra magával Vrancsik Tibor. A kistermelő Somogyegresen gazdálkodik. Most ő is bemutatkozhatott a Gasztro Randin a Balatonnál.

Vrancsik Tibor, gombaszakellenőr, Somogyegres:
Eleinte a piacra hordtam ki a gombákat értékesíteni, de a piacon keresztül megtaláltak az éttermek. Lényegében most már a gyűjtött gombának a 70-80 százalékát éttermek felé tudom értékesíteni, illetve állandó megrendelők felé házhoz szállítással.

A fokhagymás tökmagkrémtől, az árpa- és a kölesliszten át, egészen a bio csomagolóanyagokig és bio tisztítószerekig mindent megtalálhattak az étteremtulajdonosok a balatonszárszói Gasztro Randin. Lipák Bálint szabadon tartott mangalicákkal foglalkozik. Mint mondja: azoknak az embereknek ajánlja a termékeit, akik számára fontos a minőség.

Lipák Bálint, tulajdonos, Lipak Kft.:
Nem akarok versenyezni azokkal, akik nagyon sok állatot elő tudnak állítani, meg olyan telepekkel, ahol több ezer állatot tartanak. Én olyannal akarok versenyezni, aki keveset, de a legjobb minőséget adja.

Budapest után a Balatonnál is a Gasztro Randi elnevezésű programon hozták össze az étteremtulajdonosokat és a helyi őstermelőket. Somogyból és a Balaton környékéről közel 30 kistermelő mutatta be különleges termékeit Balatonszárszón.

Víghné Bócz Judit, szervező, Felelős Gasztrohős Alapítvány:
Sok vendéglátóhely még mindig külföldről rendeli a termékeket, és ez környezeti szempontból nem túl előnyös, hiszen sokat utaznak ezek az ételek, rengeteget kell hűteni, a csomagolásigényük sem környezetbarát. Úgyhogy mi azt szeretnénk, ha minél több magyar termék kerülne a vendéglátóhelyekre.


A tudatos termékbeszerzés egyre fontosabb a balatoni éttermek számára - mondja Csapody Balázs.

Csapody Balázs, elnök, Pannon Gasztronómiai Akadémia:
Meggyőződésem, hogy ez a jövő útja itt, a balatoni turizmusban. A gasztroturizmust, a borturizmust minél jobban fel kell karolni, minél jobban népszerűsíteni kell és ehhez óhatatlanul együtt kell működni a helyi gazdáknak, a helyi termelőknek, a helyi borászoknak és a helyi éttermeseknek.

A helyi termelők egyre jobb minőségű alapanyagokkal látják el az éttermeket, emellett pedig helyi különlegességekkel is szolgálnak időről időre, ami még vonzóbbá tesz egy-egy éttermet, régiót a turisták számára.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: