A felforgatók átalakítják a piacot
2017.09.26, Kedd
Az érzelmekre ható marketing alkalmazásáról, a világháló adta lehetőségekről, valamint az internetes közösségi média legújabb trendjeiről tartanak előadásokat az idei Internet Hungaryn. A 2 napos rendezvényen a digitalizáció gyors fejlődéséről és az úgynevezett felforgatókról, azaz az új innovatív technológiákat alkalmazó cégekről is beszélnek a szakemberek. A konferencia nyitó napján Karas Mónika, a Nemzeti Hírközlési és Médiahatóság elnöke kiemelte: Norvégia és Hollandia után Magyarország a 3. leggyorsabb 4G szolgáltató Európában.

A tapasztalatok szerint a közösségi médiát használók attól félnek, hogy lemaradnak valamiről - fogalmazott Karas Mónika, a Nemzeti Hírközlési és Médiahatóság elnöke. Ezért is kapta a Késésben vagyok? címet a 18. Internet Hungary előadássorozata. A fejlődés kiegyensúlyozott mértékét szabályozni kell - tette hozzá az NMHH elnöke.

Karas Mónika, elnök, NMHH:
Fontos, hogy a piaci, a kormányzati és a társadalmi elvárásoknak is megfelelő szabályozás jöjjön létre, ezért sem mondhatjuk, hogy ezzel el lennénk késve. 4G tekintetében például nagyon jól állunk, a mobil internetünk, a 4G-s mobilhálózat a nemzetközi net sebsebesség mérő szervezet felmérése alapján Norvégia és Hollandia után a 3. leggyorsabb, a vezetékes internetünk pedig a szintén előkelő 11. helyet foglalja el.

Az online felületek mellett a rádiózás szabályozására is nagy hangsúlyt fektetnek - mondta Karas Mónika.

Karas Mónika, elnök, NMHH:
Azokat a feltételeket kell szabályoznunk, amelyek között ezek az innovációk létrejöhetnek. Itt gondolok például a frekvenciagazdálkodásra, amelynek Magyarországon a Nemzeti Hírközlési és Médiahatóság a felelős gazdája. Most éppen a 700 megahertzes frekvencia sáv kitisztításán, felszabadításán dolgozunk, az erre vonatkozó terveinket pedig már közzétettük. Ez teszi majd lehetővé az 5G hazai fejlesztését is.

Az idei Internet Hungary egyik kiemelt témája az úgynevezett felforgatók szerepe. Ők azok a piaci szereplőket, amelyek - új belépőként vagy egy új üzleti innovációt alkalmazva - drámai mértékben átalakítják az adott piaci szegmens évtizedek alatt kialakult viszonyait.

Pogátsa Zoltán, közgazdász:
Az üzleti felforgatónak a példája. Ilyenek az alacsony költségvetésű légitársaságok vagy az RBNB vagy az Über. Ezek olyan üzleti modellt valósítottak meg, amelyek kihasználták egy adott szektornak a túlszabályozottságát, és alacsonyabb költségvetéssel, másképpen szervezve a működésüket meg tudták szorongatni a fő áramot.

A tapasztalatok szerint azonban az ilyenfajta üzleti újítások túlságosan alulszabályozottak, így csupán idő kérdése, hogy mikor mennek csődbe - tette hozzá Pogátsa Zoltán. Egy másik példa a felforgatókra azok a cégek, amelyek technikai újításuk által kerülnek a látótérbe. Ilyenek az e-autók is, amelyeket jelenleg csak a legtehetősebbek vásárolhatnak meg hazánkban. A 18. Internet Hungary célja, hogy a világhálót érintő legjelentősebb változásokról, a modern technikai vívmányok fejlesztéséről számoljanak be a haza kis- és nagyvállalkozások számára.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: