Az irgalmasságot hirdeti
2017.09.21, Csütörtök
Az együttérzést, a hitet és a másik emberhez való viszonyulást szimbolizálja a Hajléktalan Jézus-szobor. A monumentális alkotást az Ars Sacra fesztivál keretében hozták Kaposvárra, s 3 napon keresztül hirdeti az igét a Kossuth téren. A bronzból készült szobor az éhező, az otthontalan és az elesett emberekről való gondoskodásra hívja fel a járókelők figyelmét.

Jézusról énekeltek a gyerekek a Kossuth téren. Az idén 10 éves Ars Sacra fesztivál keretében ugyanis szerda délután mutatták be a Hajléktalan Jézus-szobrot. Az alkotás az elesett, kirekesztett emberekre hívja fel a figyelmet. Erről beszélt Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke is.

Vecsei Miklós, alelnök, Magyar Máltai Szeretetszolgálat:
Nehéz ez a szobor, a látványa is, hiszen azt kérdezteti velünk, hogy mi közünk hozzád. Aztán megijedünk, amikor látjuk a sebhelyet a lábon, akkor egy kicsit közelebb lépünk, aztán újra távolabb. Kicsit úgy vagyunk vele, mint a koldus Lázár történetével, amikor a templomban halljuk. Egy kicsit vonzódunk Lázárhoz, mégis csak neve van, a gazdag embernek meg nincsen, nekünk itt a jóléti erkélyen hátha nincs is nevünk.

A Kossuth téren Varga László megyéspüspök úgy fogalmazott: a szobor küldetése, hogy provokálja az embereket, a járókelőket.

Varga László, megyéspüspök:
Provokálja a szeretetünket, megszólít bennünket, hogy egyáltalán felismerjük-e a szenvedőkben, a betegekben, hajléktalanokban azt, aki azt mondta, hogy „Amit egynek tesztek a legkisebbek közül, azt nekem teszitek". Legyen az éhező, szomjazó, börtönben lévő, kórházban lévő vagy hontalan. Vagy a botrány, hogy nem tettétek.

A Nagyboldogasszony Székesegyház mellett felállított szobrot Timothy Schmalz készítette. A művész egy padon fekve ábrázolja Jézust, ahogy naponta látjuk a fedél nélküli embereket városainkban. A testet takaró borítja, a meztelen lábakon a keresztre feszítés szögei ütötte sebek.

Varga László, megyéspüspök:
Először a saját félelmeinkkel kell szembesülni, mert a félelem az, ami megakadályoz bennünket abban, hogy megtegyük azt a lépést, amelyik odavisz bennünket a szenvedő emberekhez, legyenek ők az utcán, vagy a családunkban. Ott van a félelem, attól való félelem is, hogy mi van, hogy ha én is odakerülök?

Az együttérzés szobra ma és pénteken még megtekinthető a Kossuth téren.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: