Új megoldás a bortermelőknek
2017.09.13, Szerda
A fenntartható szőlő- és bortermelés elősegítésére egy célzott hitelfinanszírozási együttműködési megállapodást kötött a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Takarék Csoport. Így december végéig speciális hiteltermékeket és banki szolgáltatásokat fejlesztenek ki a szektor és a gazdálkodók részére. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke Híradónknak elmondta: a szőlő- és borágazatot az időt és a magas finanszírozást igénylő munkafolyamatok jellemzik. Ahhoz, hogy a termelő optimális érettségi állapotban tudja értékesíteni a borait, vagy az új ültetvények termőre forduljanak időre, finanszírozási forrásra van szükség. Ezért fontos számukra az új lehetőség.

A szőlőtermesztőket segítené az a lehetőség, amelyet a Takarék Csoport dolgoz ki a számukra. Ez tulajdonképpen egy nagyon kedvező hitelt jelent, amely a telepítéstől az értékesítésig segíti a gazdákat. Erről kötött megállapodást a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Takarék Csoport.

Gombos Sándor, megyei elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara:
A Takarék Csoport vállalja, hogy az év végéig kidolgoz egy olyan pénzügyi konstrukciót, ami a 42 ezer HNT tagnak megoldaná a finanszírozási problémáját. Azt az űrt töltené ki ez a pénzügyi segítség, ami mondjuk a szőlőtelepítés és a termőre fordulás közötti időt áthidalja.

Ezt pedig önerőből kell megoldaniuk a gazdáknak, s gyakran évekbe telik, mire megtérül a befektetett pénz. A szőlőtelepítési támogatás bár nagy segítség a szőlőtermesztőknek, nem jelent megoldást, hiszen ezt utólag kapják csak meg.

Gombos Sándor, megyei elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara:
Szőlőtelepítés támogatása utófinanszírozott, eltelik 1 év, hogy a befektetéstől a támogatás megérkezzen, de utána még 2-3 évig nem nagyon terem az az ültetvény, legalábbis nem hoz komoly termést. Ezt az időt, a termelési alapot képző szőlésznek meg kell finanszíroznia.

A borásznak a szőlőt meg kell vennie, fel kell dolgoznia, a palackot, a címkét, a dugót vagy éppen a kupakot is meg kell vennie, ez pedig több tíz milliós befektetést igényel. Gombos Sándor úgy véli: a hitel konstrukcióval javulna a gazdák helyzete, s egyben javulna a borok minősége is. Sok szőlőtermesztő ugyanis a gyorsan érő fajtákból készít nedűt, hogy a kiadása minél hamarabb megtérüljön.

Gombos Sándor, megyei elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara:
A borászok a gyorsan értékesíthető borok fele fordultak, hiszen láttuk is, nagyon megnőtt a fehérek, a rozék ázsiója. Tokajban elkezdték a száraz borokat, a gyorsan értékesíthető száraz borok volumenét növelni éppen azért, hogy önmagában önfinanszírozó legyen az ágazat.

A megállapodás értelmében a Takarék Csoport december végéig speciális hiteltermékeket és banki szolgáltatásokat fejleszt ki a borszektor és a gazdálkodók részére.

 

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: