Minden képe útkeresés
2017.09.12, Kedd
Kolostor, tájképek, csendéletek és a vasút – Kurucz Miklós festőművész változatos alkotásaiból nyílt kiállítás a Somogy Megyei Kormányhivatal Galériájában. A kaposvári művész, aki egyben oktatja is a festészetet és a rajzot, nem szeret megragadni egy-egy témánál, mindig más kelti fel a figyelmét. A tollal, filccel vagy éppen pasztellel megörökített művei október végéig láthatók a megyeszékhelyen.

Kurucz Miklós, festőművész:
Ez teljesen spontán jött, tehát ennek az az érdekessége, hogy egy tanítványomnak állítottam be ezt a csendéletet, aki szintén részt vett ebben a táborban. Annyira jól sikerült a beállítás, hogy nekem is megtetszett, ezért én magam is nekiálltam lefesteni.

A nagybajomi alkotótáborban született Kurucz Miklós egyik legújabb festménye. A csendélet egyedisége abban rejlik, hogy a művész azonnal ihletet kapott a tárgyak láttán. Mint mondja: a legtöbb esetben hosszú folyamat játszódik le benne, amíg a vászonra visz egy-egy témát.

Kurucz Miklós, festőművész:
Olvasok egy könyvet vagy elmegyek kirándulni valahova, és van valamilyen új, személyes élményem, ami magával ragad. Ilyenkor általában az történik, hogy megörökítem a memóriámban, vagy fényképet készítek, esetleg vázlatrajzokat. Teljesen változó, hogy mennyi időnek kell eltelnie, hogy mennyi idő kell, hogy nekiálljak a festménynek, meg kell érlelődnie az emberben a gondolatnak

Kurucz Miklós legújabb és régebbi képeiből nyílt kiállítás a Somogy Megyei Kormányhivatal Galériájában. A művész az elmúlt 6 évben csupán az alkotásnak élt, s a legtöbb esetben a családjának mutatta meg képeit. Most azonban a nagyérdemű is megtekintheti a közel 30 festményt. A változatos témák között a művész által az egyik legkedveltebb a vasút, az az a sínpárok és az állomások. De csendéletek, tájképek és falvak is megjelennek egy-egy alkotásán.

Kurucz Miklós, festőművész:
Ez egyfajta útkeresés, ami az egész életen át tart. Én is tartok benne valahol. Egy biztos, hogy technikailag ezek a képek egységesebbek, mint a korábbi kiállításaimon, noha a témák eléggé eltérnek. Ez abból is adódik, hogy ezek több évnek a munkái. Évről-évre nagyot változik az érdeklődésem a témák tekintetében. Minden képemről elmondható, hogy mindegyiken szeretem megőrizni a rajzi és a festői értékeket együtt.

Nem csupán témájukban, hanem technikájukban is nagyon változatosak Kurucz Miklós képei. A pasztelltől, a tollrajzokon át egészen a zománcfestékig mindennel kísérletezik a művész. Ez tanárként a gyerekeknek is átadható, a témák feldolgozása azonban egyéni.

Kurucz Miklós, festőművész:
A művészeti érés egy jóval nehezebb dolog, ezt nem nagyon lehet tanítani, hanem az ember ezt saját maga intézi magának. Erre meg kell érni, ezt az utat járom én is. Igaz, hogy tanítok rajzot és festészetet, de szerintem, ami ebből megtanítható, csupán a technikák.

A különleges alkotások október 25-ig láthatók a Somogy Megyei Kormányhivatal Galériájában.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: