TOP-ból fejleszthetnek
2017.09.11, Hétfő
Óvodát fejleszthet és az intézményei energiaellátását korszerűsítheti az a hét Kaposvár környéki település, amely 320 millió forintos forráshoz jutott. Az önkormányzatok megtanultak közösen gondolkodni és összefogni – ennek köszönhető, hogy sikeresen tudtak pályázni a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásaira – értékelt hétfői sajtótájékoztatóján Gelencsér Attila a térség országgyűlési képviselője. A beruházások még az idén elkezdődhetnek.

Éppen ebédelnek a kicsik a szennai oviban. Az intézményben 45 gyermek jár fejlődését segítik, nagy igény lenne azonban egy mini bölcsődére is. Ez a tervek szerint abból az 59 millió forintból, épülne meg, amelyet Szenna a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban nyert. Emellett pedig az óvoda épületét is korszerűsítenék.

Salamon Gyula, polgármester, Szenna:
Egy régi épületet újítunk fel. Szeretnénk kialakítani egy mini bölcsődét, egy tornaszobát, megújuló energetikát, tehát nyílászáró csere, szigetelés, fűtés korszerüsítése, vizesblokk, ezek valósulnának meg belőle.

Ez pedig már a Petőfi utca Kaposújlakon. A keskeny utcában évek óta gondot jelent a csapadékvíz elvezetése, ezért a nagy esőzések idején rendszerint víz alá kerül a terület. Most mintegy 30 millió forintot fordíthat a probléma megoldására a település.

Csabai Tamás, polgármester, Kaposújlak:
Az egyik oldalon nem elég a záró keresztmetszete és a domboldalról meg az ingatlanoktól elég erőteljesen folyik ki a csapadék. Az egyik oldalon burkolt árkot készítünk, a másik oldalon pedig járható vízelvezető csatornát alakítunk ki.

De, mintegy 13 millió forintból megújul az orvosi rendelő is. Az épület szigetelése mellett napkollektorok felszerelésével spórolnak energiát.

Csabai Tamás, polgármester, Kaposújlak:
Éppen felújításra vár ez az épület. Volt már rajta ugyan tatarozás, nincsen katasztrofális állapotban, de egy ilyen energetikai korszerrüsítésre mindenképpen szükség van.

Nem csupán Kaposújlak és Szenna nyert a TOP-os pályázatokon. Mosdós 66, Simonfa 44, Patca 19, Szilvásszentmárton 30, Zselicszentpál pedig 50 millió forintot fordíthat óvodái korszerűsítésére vagy éppen a belvízhelyzet rendezésére. Összesen mintegy 320 millió forintból fejleszthet a 7 Kaposvári környéki település. Ezt jelentette be hétfőn Gelencsér Attila országgyűlési képviselő, aki szerint a sikeres pályázás az összefogásnak köszönhető.

Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő, Fidesz:
Polgármesterek, a falu vezetők pontosan felmérték, hogy melyek a kitörési pontok, mi az a konfort, amire az ott élőknek szükségük van a helyben maradáshoz. Ennek a tudatos tervezésnek az egyik eredménye az a 320 millió forint, ami óvodákra, belvíz elvezetési problémákra érkezik ezekbe a falvakba. Nagyon fontos mérföldkő az is, hogy ezek a közösségek megtanulták a közösségi együttműködés formáit.

Somogy megyében egyébként több mint 40, Kaposvárra 15, a környéki településekre pedig 4 milliárd forint érkezhet TOP-os forrásból.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: