Berecz Zsombor ötödikként zárt
2017.09.11, Hétfő
Svéd győzelmet hozott a balatonföldvári Finn dingi világbajnokság. Berecz Zsombor élete eddigi legjobb vb eredményével az ötödik helyen végzett. Az olimpiai hajóosztály több évtized után ismét tavon rendezték meg, Balatonföldvárra 32 nemzet 113 sportolója érkezett a nemzetközi megmérettetésre.

Két nap szünet után vasárnap ismét feltámadt a szél Balatonföldváron. Így a Finn dingi vitorlás világbajnokság sportolói ismét vízre szállhattak. A legjobb magyar versenyző, Berecz Zsombor a másodikként ért célba az éremfutamban, ám ez nem volt elég a dobogóhoz, összesítésben az ötödik helyet sikerült megszerezni.

Berecz Zsombor, vitorlázó:
Azt kell, hogy mondjam, hogy nem hagytam semmit a verseny második felében a vitorlázásomban, ötödik hely lett. Alapvetően ez a legjobb idei, vagyis az összes világbajnokságot tekintve ez a legjobb helyezés, úgyhogy ebből a szempontból boldog vagyok. Épphogy lemaradtam a dobogóról, de ez nem csüggeszt, hanem tovább erősít, hogy képes vagyok rá és meg tudom csinálni a jövőben.


A Finn dingi olimpiai hajóosztály, amely 1952 óta töretlenül szerepel az ötkarikás játékokon. Az ilyen versenyeket - az erős szél miatt - szinte kivétel nélkül a tengereken rendezik meg. Ezért is volt óriási sportdiplomáciai siker, hogy a Balaton adhat otthon a világbajnokságban.

Majtényi Szabolcs, operatív versenyigazgató:
Eleve, hogy mi megkaptuk ezt, ez egy óriási nagy siker volt számunkra, az egész Balaton számára. Hiszen ez egy olyan esemény, amely a világ legnagyobb vitorláshelyein szokott zajlani. Tehát Új-Zélandtól, Spanyolországon keresztül az Egyesült államokig. S, tényleg ez az egyik olyan helyszín, amely méltó arra, hogy egy világbajnokságot megrendezzünk. S, ha megkérdeznétek a versenyzőket, ők is ugyanezt mondanák.


A világbajnokság rendezője, a balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet célja, hogy a jövőben további nemzetközi versenyeket hozzon a tóhoz. Ez ugyanis a sportág és a hazai turizmus számára egyaránt fontos.

Majtényi Szabolcs, operatív versenyigazgató:
Jövőre a lézer hajóosztály számára fogunk Európa-bajnokságot szervezni. S, továbbra is próbálkozunk egyéb nagy versenyek pályázásával. A repülő hollandi Európa-bajnokság lesz a következő, amit esetleg 2020-ban meg tudunk rendezni.

A balatonföldvári Finn dingi vitorlás világbajnokság végül svéd győzelmet hozott. A vasárnapi éremfutamban másodikként egy francia, harmadikként pedig a holland hajó futott be a célba.

(Somogy TV, Híradó)

Hozzászólás: