Fokozatosan javult a tej és húshozama a magyartarka szarvasmarha-állománynak
2017.09.10, Vasárnap
A hazai magyartarka-állomány létszáma évek óta 55-60 ezer, a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete az egyesület 1500 tagja által tartott 32 ezer egyedből már tizenegyezret vont be a termelésellenőrzésbe - mondta Füller Imre, az egyesület ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

    Az egyesület teljesítményvizsgálatai szerint 2010 óta mind a kettős - tej- és húshasznosítású -, mind a húshasznú magyartarkák hozama javult. 
     A kettőshasznú magyartarkák tejtermelése 2016-ban meghaladta átlagban az évi 6300 kilogrammot. Az egyesület 2018-ban indítja genomszelekciós programját a bikák tenyészértékének korai meghatározására. Jelenleg ivadékvizsgálattal határozzák meg a tenyészértéket, míg a genom - azaz az örökítő anyagok összességének - szelekciója ezt a 4-5 évig tartó folyamatot rövidíti le azzal, hogy segítségével a tenyészértéket már az embrióból is meg lehet határozni - mondta Füller Imre.     Magyarországon eddig pénzhiány és a tenyészbikák viszonylag alacsony száma miatt nem tudták elkezdeni a programot; a géntartalékban jelenleg 115tenyészbika génjeit tárolják.Füller Imre az egyesület igazgatója arról is beszámolt, hogy a magyartarka keresett a piacon, a fajtát főleg Törökországban,de a horvát, a német és az oszták piacon is értékesítik.A 8-9 hónapos állatot jelenleg kilógrammonként 900 forintért lehet eladni,míg a fiatal bikák átlagos felvásárlási ára a Magyar Állattenyésztők Szövetségének adatai szerint augusztusban 750-770 forint között volt.

Hozzászólás: